Hoppa till sidans innehåll

Squash

  • Uppdaterad: 15 MAR 2018 16:12
 

Klasser
Dam och Herr

Så funkar det
Respektive spelare turas om att slå. Bollen måste träffa frontväggen under en övre linje (cirka 4,8 meter över golvet) och över en undre linje (48 cm över golvet) innan den studsar i marken. Spelaren kan använda både sidoväggarna och bakväggen innan bollen når frontväggen och bollen får bara studsa en gång i golvet. I squash servar den som vunnit föregående boll och vid varje nytt game börjar den som vann föregående game att serva. Bollen är ute om den träffar på eller över den övre linjen eller under den nedre linjen. Gamen spelas till elva och det är poäng på varje boll. Bäst av tre eller fem games. Vid 10-10 måste spelaren vinna med två poäng.

Fakta
Bollen väger 23 gram och är tillverkad av gummi. Man värmer upp bollen med slagväxling för att luften i den ska bli varm. Golvet är normalt gjort av trä, väggarna är av betong med ett ytskikt av som ger en slät yta eller av en träpanel. I dag finns banor helt i glas där de stora mästerskapen spelas. Ofta är banans golv mörkt för att bollen ska synas inför TV-publiken.

Håll koll på
Rasmus Hult på herrsidan och Nanna Carleke på damsidan.
Kanske kan hemmasonen Filip Hultman överraska?

Visste du att...
... squash räknas som den mest effektiva sporten då det gäller förbränning av kalorier. 
... en spektakulär 4-glasbana finns på plats i Skellefteå, som åskådare får man se högklassig squash på bara några meters avstånd till spelarna. 

Läs mer
www.squash.se 

Skribent: Wilhelm Magnusson Wigardt
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss