Hoppa till sidans innehåll

Styrkelyft

 • Uppdaterad: 06 MAR 2018 16:12
 

Klasser
Damer tävlar i sju viktklasser från -47 till +84 kg. Herrar i åtta från -59 till +120 kg.

Så funkar det
I styrkelyft tävlar man i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Utövaren har tre försök på varje delgren. Varje lyft bedöms av tre domare som godkänner eller underkänner lyftet. Två av tre domare måste godkänna lyftet för att lyftaren ska få resultatet med sig. 

I knäböj vilar en skivstång på en ställning i axelhöjd. Lyftaren lyfter av stången från ställningen med skuldrorna och håller i stången. På domarens signal böjer lyftaren knäna och höften till lårets övre muskelfäste är lägre än knät. Därefter pressas stången till utgångsläget. På domarens signal läggs stången tillbaka. 

I bänkpress ska lyftaren ligga på rygg på en plan bänk, fatta en skivstång över bröstet med båda händerna och föra den ner till bröstet för att där vänta på domarens signal innan lyftaren får pressa upp den till utgångsläge. När armarna är fullt utsträckta placeras skivstången åter i ställningen. Utöver det får inte heller rumpan lyftas eller fötterna flyttas.

I marklyft ligger en skivstång på golvet. Stången lyfts med båda händerna framför kroppen tills lyftaren har raka ben och rygg. På domarens signal får stången sedan sänkas igen. Det finns två olika marklyftstilar: smalt eller sumostil.

Fakta
En skivstång väger 20 kg, till den finns också ett lås som sitter på varje sida som väger 2,5 kg vardera. Alla som tävlar står på ett podie. Runt omkring finns "klovare" som hjälper att ta bort och sätta dit rätt antalet viktskivor inför varje lyft eller hjälpa till om lyftaren inte klarar den vikt som finns på stången.

Håll koll på...

Styrkelyft

 • Henrik Fransson från Öjeby AK i 93-kilosklassen. Fransson har ett EM-guld för juniorer som främsta merit och även junior-VM-brons i bänkpress.
 • Joakim Laakso från Luleå AK i 105-kilosklassen. Veteranen Laakso är regerande veteranvärldsmästare och har vunnit flera SM-guld och internationella tävlingar.
 • Elina Rönnqvist från Öjeby AK i 72-kilosklassen. Rönnqvist har tidigare kommit tvåa på junior-VM, numera är hon senior och gör en intressant start.
 • Emma Johansson från Nora AK i 72-kilosklassen. En lyftare som är på gång!

Bänkpress

 • Mattias Ivarsson från Lerums AK i  93-kilosklassen. Ivarsson är en välkänd lyftare som varit med länge och har med många mästerskapsmedaljer. Nu satsar han på enbart bänkpress och utmanas av Joakim Wång, Katrineholm AK, fjolårsmästaren i 83-kilosklassen.
 • Niklas "PD" Pettersson, Hassela Power, +120 kilo. Störst i tävlingen och 150 kilo lyftkran från Hälsingland som för närvarande lyfter mest i Sverige med vikter långt över 300 kilo. Har tagit medaljer på internationella mästerskap och ska till VM i Sydafrika om några veckor.
 • Jimmy Werner från Katrineholm AK är favorit i 105-kilosklassen. En lyftare som gjort starka lyft på träning inför SM.
 • Emma Johansson från Nora AK ställer även upp i enbart bänkpress och kommer vara en av de stora begivenheterna här.
 • Josephine Werngren från Sundbybergs TK i 63-kilosklassen är en veteran som efter något års frånvaro för barnafödande nu är tillbaka. En flerfaldig SM-vinnare med internationella meriter.
 • Sofie Josefsson från Sundsvalls AK i 72-kilosklassen. Tidigare världsmästare i 84 kilo och även elitidrottare i bandy (!).
 • Sandra Lönn från Gävle KK i klassen +84 kilo. Världsrekordhållaren Lönn (otroliga 235 kilo) är den största stjärnan under tävlingarna. Hon har vunnit allt.

Visste du att...
... träningsformerna crossfit, grit och body pump använder många av de traditionella styrkelyftsövningarna. Trenden med funktionell träning betyder en stor ökning av intresset för styrkelyft. 
... man får tävla i styrkelyft från det år man fyller 11 år. 
... det är aldrig för sent att börja med styrkelyft. Master tre heter gruppen för utövare som är 60 år eller äldre. 
... Arnold Schwarzenegger började sin karriär som styrkelyftare långt innan Terminator-filmerna och politikerkarriären. 
... världens starkaste man är norrman, heter Carl Yngvar Christiansen och började sin karriär som snowboardåkare. 
... gladiatorn Jenny "Kitsune" Adolfsson är landslagslyftare i styrkelyft och bänkpress. 

Läs mer
www.styrkelyft.se 

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss