Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Paulsson

Klättring

  • Uppdaterad: 08 MAR 2018 13:37
 

Klasser
Dam och Herr

Sportklättring sker på artificiella väggar med konstgjorda grepp och steg och omfattas av tre olika grenar boulder, lead och speed. Under SM-veckan avgörs SM i lead. 

Så funkar det 
I lead klättrar man en led på en högre vägg säkrad med rep. Leden blir allt svårare ju längre upp man kommer och segrar gör den som kommer längst. Klättraren säkrar sig själv vid olika punkter på sin väg upp för väggen.

På tävling klättrar deltagarna två kvalleder och de åtta bästa går därefter vidare till final. Under kvalet visar en förklättrare lederna. Klättrarna har sex minuter på sig att klara en led, faller de av är försöket över. Poäng räknas efter hur högt klättraren kommer. Finalen klättras ”on-sight”, vilket betyder att den som klättrar inte har någon förhandsinformation om vilka passager som är svåra, vilka grepp som är bra, var det går att vila finns etc.

Finalen börjar med en sex minuter lång gemensam observation av finalleden från marken. Därefter isoleras klättrarna så de inte ser hur de andra finalisternas försök och vet därmed inte hur det gått för de andra klättrarna. Om flera klättrare får samma poäng i finalen räknas kvalresultatet in. Är poängen lika i kval och final avgörs tävlingen i en så kallad superfinal.

Håll koll på
Kajsa Rosén gör comeback efter en skadefylld säsong 2017. 2016 klättrade Kajsa svårighetsgraden 8c on-sight som räknas som absolut världsklass, endast ett fåtal klättrare i världen har gjort den bedriften.

På herrsidan var SM 2017 en jämn kamp där Fredrik Serlachius slutade precis framför Ymer Alber. Båda är med i årets startfält och vi ser fram emot en spännande tävling.

Visste du att...
... Svenska Kätterförbundet har över 80 anslutna föreningar
... Svenska Klätterförbundet har 11 000 medlemmar och är ett växande idrottsförbund
… klättring kommer vara med på OS för första gången i 2020 i Tokyo

Läs mer på: www.bergsport.se

 

 

Skribent: Åsa Bergström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss