Hoppa till sidans innehåll

Rallycross (sprint)

  • Uppdaterad: 22 FEB 2018 15:46
 

Klasser
Två klasser Supernationella samt RX2 (Super Car Lites).

Så funkar det
Intensivt, tätt, snabbt och ofta plåtkontakt. Rallycrossen är fylld av action och mycket publikvänlig eftersom man på de flesta banorna ser hela banan från publikplats. Det körs korta heat där starten är viktig, kanske det allra viktigaste, eftersom banorna är max 1 200 meter långa och förarna har bara tre eller fyra varv på sig innan målflagg. För att ge åskådarna ett extra spänningsmoment ska varje förare köra ett Jokervarv i varje heat. Det ger möjligheter till att köra in tid och komma före en motståndare. Det gör också att spänningen håller i sig ända till mål.

Sprintrallycrossen under SM-veckan avgörs genom kvaltävlingar, semifinaler och en final där först i mål vinner. I varje heat kör mellan fyra och sex bilar. Banan är bland annat täckt av snö och is, och bilarna körs med dubbdäck. Tävlingen körs på poäng och tävlingen genomförs med två kvalheat, semifinal och final.

Fakta
Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från start till mål utan att äventyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage. Bilen har en skyddsbur för att klara tuffa smällar och avåkningar. Föraren bär hjälm och ett så kallat HANS-skydd som sitter över axlarna. Skyddet fästs samman med hjälmen och det förhindrar nackskador vid krasch.

Håll koll på
I Supercar Lites: Anton Marklund från Boliden, Europamästaren i Rallycross Supercar från 2017. Bröderna Oliver och Kevin Eriksson som båda tävlat i rallycross-VM och Global Rallycross i USA. Ett intressant sportgrensbyte har Pelle Wilen från Strängnäs gjort, från 2WD i rally till 4WD och Supercar Lites.
I 2WD: Niclas Härdevik Norström från MSK Hammaren, Urban Bergström från Tväråns IF och Joakim Evertsson brukar alla tre vara med högt uppe i resultatlistorna. 

Visste du att...
…Sverige är en mycket framstående nation i rallycross. Johan Kristoffersson blev världsmästare 2017 och året innan blev Mattias Ekström det.
...Kenneth Hansen tagit 14 EM-guld.
...Per Eklund vann den första rallycrosstävlingen i Sverige för över trettio år sedan.
...en av deltävlingarna i VM körs i Höljes i nordvästra Värmland. Då förvandlas den lilla byn med 150 invånare till en gigantisk campingplats med nästan 50 000 lyckliga rallycrossfans.

Läs mer
sbf.se 

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss