Hoppa till sidans innehåll

Rallysprint

  • Uppdaterad: 22 FEB 2018 15:22
 

Klasser
2 WD och 4 WD

Så funkar det
Här tävlar damer och herrar på lika villkor. Sprint-SM avgörs över en sträcka som körs två gånger i kval och de snabbaste tiderna går vidare till final. I finalen körs sträckan två gånger och det är den sammanslagna tiden från de två åken som avgör vem som blir svensk mästare. Före tävlingen rekognoserar förare och kartläsare tävlingsbanan och skriver noter om vägens karaktär, som sedan kartläsaren ger föraren under tävlingen.

Fakta
Alla ekipage består av en förare och en kartläsare/co-driver. Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från punkt A till punkt B utan att äventyra säkerheten. Co-drivern guidar föraren genom att läsa noter om hur vägens karaktär förändras, detta för att farten ska kunna anpassas exakt och optimeras. Säkerheten är mycket viktig i rally och förare och co-driver har en mängd olika skydd. Bilen är försedd med en skyddsbur för att klara en avåkning i hög fart, och förare och co-driver bär hjälm samt ett så kallat HNRS-skydd som sitter över axlarna. Skyddet fästs med hjälmen vilket förhindrar nackskador vid en krasch.

Håll koll på
I 2WD finns flera förare att hålla koll på: Andreas Levin från Lima MS, Tobias Söderqvist från Årsunda och även snabbe Oskar Sundell, Daniel Wall och Andreas Israelsson kommer vara med och kampas i toppen.

I 4WD är det fjolårsvinnaren från SM-sprinten i Söderhamn Michael Wikström från Boden och Niklas Hägg Hälsinge som garanterat vill vara med och utmana om segern. Kanske kan även Martin Lundqvist som tidigare tävlat i 2WD vara med i toppen i 4WD.

Visste du att…
...Björn Waldegård var den förste som vann det officiella världsmästerskapet för förare år 1979.
...Stig Blomqvist är Sveriges senaste världsmästare i VM-seriens huvudklass. Året var 1984.
...senast Sverige hade en världsmästare i rally var 2017, då Pontus Tidemand vann VM i WRC2. Tidemand blev även juniorvärldsmästare 2013 och har två SM-guld i rallysprint på vinterväglag från Falun 2013 och Örebro 2015.
...det körs runt 400 rallytävlingar i Sverige varje år och det finns 15 000 licenserade aktiva.

 

Läs mer
www.sbf.se 

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss