Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Ett slag för fler spelare i Malmö Badmintonklubb

2012-12-14 09:00

Med en genomtänkt strategi som genomsyrar hela klubben har Malmö Badmintonklubb lyckats gå från en relativt liten till en stabil idrottsförening. Såväl landslagsspelare som en utvecklad breddidrott ryms inom verksamheten
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:16

– Ett lyckokast var att vi redan under första året med Idrottslyftet fick möjlighet att köpa in utrustning för skolsamarbeten, plus den utbildning vi i styrelsen gick för att kunna göra en strategi för klubbens utveckling, berättar Mats Lundqvist, kontaktperson i Malmö Badmintonklubb.

För Malmö Badmintonklubb började redan med projekt på tiden då det hette Handslaget. Med fortsatt stöd från Idrottslyftet har föreningen kunnat cementera projekt, utveckla nya och förädla de som redan funnits. Utbildningen i hur man utformar strategier, visioner och projektplaner visade sig vara till en otroligt stor hjälp för klubben. Genom att få ordning och reda på tankar och idéer fick klubben bättre koll på vart klubben var på väg och därmed har projekt och satsningar blivit tydliga och bättre genomförda.

– Vi är ett bra exempel på hur en liten förening kan växa genom långsiktiga projekt, menar Mats Lundqvist.

Och vuxit har de gjort. Genom incitament från Idrottslyftet vände de sig under det gångna året bland annat till gymnasiesärskolan för ett samarbete med denna grupp ungdomar. Tillsammans med idrottslärare och tävlingsaktiva badmintonspelare erbjöds ett antal prova-på-tillfällen, till allas glädje.

– Jag tror att det gav våra spelare mycket glädje, som kontrast till allt allvar de har i sitt normala spel, säger Mats Lundqvist som själv har en bakgrund som rektor för en särskola.

Även om inte särskoleeleverna blev kvar i verksamheten har de ändå blivit intresserade av badminton och många av dem har kommit tillbaka som publik till matcher. Utöver denna satsning har Malmö Badmintonklubb även satsat på att bredda sin ungdomsverksamhet genom att skapa fler ungdomsgrupper och utbilda ungdomar till ledare.

– Rekryteringen av ledare är svårt, men vi har försökt stötta våra tävlingsaktiva spelare med utbildning och ekonomiskt stöd till resor och tävlingar mot att de får utvecklas som ledare också, men även ungdomar som inte trodde att ledarskap var något för dem har vi försökt värva. Idag är de, tillsammans med erfarna och äldre ledare, ryggraden i vår verksamhet, säger Mats.

Mats Lundqvist tror att Idrottslyftet gjort att fler dörrar har öppnats och att det blivit en spark i baken för många, både föreningar och aktiva som vill testa idrotter. Men däremot tycker han inte att skolsamarbetena alltid gett vad föreningen hoppats. I syftet att locka fler barn och ungdomar med invandrarbakgrund tror Mats Lundqvist egentligen på en annan strategi.

– Om vi satsar på att göra vår verksamhet så bra som möjligt kommer de barn vi har med invandrarbakgrund att trivas och ta med sina vänner och syskon, och på så vis kommer vi att få en långsiktig strategi för att locka alla barn oavsett bakgrund, säger han.

Skribent: Helena Hugosson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss