Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: IF Capoeira Luta da vida

Föreningens mångfaldssatsning blir ordinarie verksamhet

2013-02-28 07:03

IF Capoeira Luta da vida har skapat en stödfond dit medlemmar kan vända sig om de saknar möjlighet att själva finansiera sin träning. Tack vare en tydlig vision, fantastiska tränare och ett starkt ideellt engagemang hos föreningens medlemmar har capoeiraföreningen Luta da vida rott i hamn sin satsning med en träningsgrupp för personer med funktionsnedsättningar. Och träningsgrupper för unga i behov av extra stöd. Efter två år i projektform blir nu grupperna en del av föreningens ordinarie verksamhet.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:16

Redan hemma i Brasilien tränade IF Capoeira Luta da vida capoeiramästare Kleber Damasio med barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, när föreningen fick klart med en ny lokal år 2010 som var mer handikappanpassad föddes idén att skapa en träningsgrupp för personer med funktionsnedsättningar.

– Vi har under lång tid haft en önskan att integrera fler grupper i vår sport. Vi vill visa att alla kan träna capoeira, oavsett förutsättningar. Det är viljan och intresset bland medlemmarna som är vår drivkraft. Så länge den finns så löser vi resten, säger Angelica Lundqvist, projektkoordinator för mångfaldsprojektet som varit en av Riksidrottsförbundets 15 särskilda satsningar inom Idrottslyftet 2010-2012.

När föreningen fick en förfrågan om att ta emot ungdomar som varit i kontakt med kommunen för sommarjobb skapade de projekt med syftet att ge socioekonomiskt utsatta barn och unga med funktionsnedsättningar en möjlighet att träna kostnadsfritt. För att nå grupper samarbetade föreningen aktivt med bland andra FUB i Göteborgs kommun och andra ideella föreningar.

– Inom capoeiran har man ett starkt socialt engagemang och tänker att man ska ge tillbaka till samhället, så det här var helt naturligt för oss att sjösätta, berättar projektledaren Viveka Gren och fortsätter.

– Från början drev vi satsningen med inställningen att den skulle bli ordinarie verksamhet efter projektets slut, något som togs väldigt väl emot av såväl samarbetspartners som föräldrar och barn.

IF Capoeira Luta da vida har sedan 2005 genomfört flera typer av projekt i samarbete med olika aktörer. De erfarenheterna var en av nyckelfaktorerna till att de kunde genomföra mångfaldsprojektet. En annan nyckelfaktor var det starka engagemanget från projektgruppen.

– Vi hade underskattat den administrativa arbetsbördan, säger Viveka Gren som tillsammans med Angelica Lundqvist axlade hela projektet. I efterhand kände de att de inte skulle ha låtit projektet växa i samma omfattning. En av fallgroparna med att driva projekt är i att det är lätt att låta viljan och engagemanget överskugga de faktiskta förutsättningarna i form av resurser och ork, menar hon.

Som ett direkt resultat av satsningen har föreningen skapat en stödfond dit medlemmar kan vända sig om de saknar möjlighet att själva finansiera sin träning eller träningsutrustning.

– Vi ser fonden som ett sätt för vår förening att värna om barns rättigheter i linje med Riksidrottsförbundets idéprogram Idrotten vill, säger Viveka Gren.

– Inget barn ska behöva avstå från att träna något de älskar bara för att ekonomiska förutsättningar saknas.

Under 2015 kommer IF Capoeira Luta da vida att expandera med en helt egen lokal i Sveriges största multisportsanläggning, Änglagården i Kviberg. Anläggningen kommer att ligga vägg i vägg med Göteborgs handikappförbund.

– Det känns som ett erkännande från kommun och näringsliv för de insatser som föreningen gjort under många år för att främja barn- och ungdomsidrotten.  Vi har redan många nya och spännande idéer för hur vi kan fortsätta arbetet med att aktivt främja vår sport och bidra till en positiv samhällsutveckling, säger Angelica Lundqvist.

Mer information om IF Capoeira Luta da vida

Läs mer om Riksidrottsförbundets mångfaldssatsningar

Skribent: Helena Hugosson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss