Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Helena Hugosson

Klättring gav funktionshindrade ungdomar bättre självförtroende

2013-08-29 15:22

Solna Klätterklubb arrangerar träningar för ungdomar med funktionshinder. Responsen från föräldrar och barn har varit väldigt positiv och konceptet sprids nu till andra föreningar. Det här är ett av många exempel från ett femte år med Idrottslyftet inom vilket det genomfördes fler satsningar än någonsin.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:16

För drygt två och ett halvt år sedan startade Solna Klätterklubb en träningsgrupp för barn och ungdomar med funktionshinder. Bakom initiativet stod Annika Ringstedt, som då var ordförande.

När hon pratar med föräldrarna till barnen får hon höra historier om allt från bättre självförtroende och nya kompisar till mjukare leder. Många har också återvänt för flera terminer.

– Förutom att de har väldigt roligt med sporten säger också många att de mår mycket bättre. Bara känslan av att själv kunna ta sig uppåt längs väggen är ganska häftig, säger Annika Ringstedt.

Deltagarna har varit 6-17 år gamla och med helt olika funktionshinder. Den individanpassade träningsformen har passat bra.

– De verkar ha funnit varandra väldigt bra, trots åldersskillnaden, och många har gjort otroliga framgångar, berättar Annika Ringstedt.

Familjer som lever med ett funktionshinder tyngs ofta av stora vårdutgifter. Därför var det viktigt för Annika Ringstedt och Solna Klätterklubb att de kunde hålla nere priset. Lösningen kom när klubben sökte och beviljades pengar via Idrottslyftet.

– Utan de här pengarna tror jag aldrig att vi hade dragit igång det här. Det har varit otroligt värdefullt.

Klubben har nyligen beslutat att fortsätta med träningsgrupperna för funktionshindrade barn och ungdomar, oavsett hur det blir med finansieringen utifrån. Dessutom har de fått samtal från flera andra klätterklubbar som vill ha tips och råd för att starta upp liknande grupper.

En viktig del av Idrottslyftet är att möjliggöra för föreningar att testa sina idéer. Under det femte året av Idrottslyftet har fler projekt än någonsin genomförts, närmare bestämt 27 532 stycken. Fokus har bland annat lagts på att bredda stödet till andra motionsaktiviteter än idrott.

Flera spännande samarbeten har också dragit igång, ett har till exempel resulterat i att parkour-rörelsen, med hjälp av Svenska Gymnastikförbundet, har kunnat starta föreningar, anordna träffar och på så sätt få en rejäl skjuts.

Rapporten om Idrottslyftet år 5

Besök hos Solna klätterklubb

Skribent: Mattias Olsson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss