Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Torbjörn Svensk

Mohammed Zarif vägleder i vattnet

2013-02-11 06:59

Mohammed Zarif vill utbilda sig vidare inom idrotten och bli ännu bättre simmare. Och så småningom starta en kampsportsklubb. Ridning, simning, skidåkning, kampsport med fullkontakt och brottning. Muhammed Zarif har testat det mesta. För snart tre år sedan flydde han från Afghanistan och kom via Iran, Turkiet och Grekland så småningom till Sverige och Bollnäs. På SFI (Svenska för invandrare) fick han reda på att han kunde söka till att bli simtränare på Bollnäs Simsällskap. Han nappade direkt.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:16

Muhammed Zarif hade lärt sig att simma med hjälp av sina kompisar under sin första tid i Sverige. Han minns fortfarande första gången han provade, hur han lärde sig dyka och kunde hämta saker från botten. Samtidigt förberedde föreningen Bollnäs Simsällskap sitt mångfaldsprojekt där den bland annat ville starta en vuxengrupp för personer med invandrarbakgrund som ville lära sig simma.

Ett steg i projektet var att hitta personer ur samma målgrupp som också ville bli ledare.

– Jag fick information på SFI och sökte. Efter en intervju blev jag antagen och fick gå crawlkurs och simkandidatutbildningen, berättar Muhammed Zarif.

Han hade sedan tidigare varit idrottsledare i Afghanistan inom brottning och kampsport men ville testa något nytt och tänkte att simtränare kunde vara en bra utbildning och en väg in i svenska samhället. I början kunde han inte så bra svenska men i takt med att hans dåvarande svenska sambo lärde upp honom och han fick öva i simhallen har språket utvecklats mycket.

– Det är viktigt med språket för att komma in i samhället och lära sig kulturen här, säger Muhammed Zarif.

Idag håller han i två vuxengrupper och två simskolor för barn under åtta år. Hans timmar i vattnet är fyllda med skratt och glädje. Själv blir han lugn och glad i vattnet, glömmer sin ibland dystra historia och är här och nu.

– Du måste ha en glad och lugn känsla i vattnet när du simmar annars är det svårt, säger han och berättar om dagens simgrupp där han fick vara med när två somaliska tjejer och en afghansk kille försökte lära sig simma under skratt och stoj.

Under samtalet ligger skrattet hela tiden och bubblar under ytan varvat med allvarsamma ord och tankar kring hur anpassning i ett nytt land. I framtiden hoppas Muhammed Zarif på bli kvar inom simningen men också att starta en kampsportsklubb för sin fullkontaktsidrott. Han vill utbilda sig vidare inom idrotten och bli ännu bättre simmare.

– Jag märker att jag behöver prova nya saker så jag har testat ridning och skidåkning redan.

Han är en 25-åring med mycket energi och lust till livet. Det roligaste med att vara ledare är att kunna ge säger han, och summerar:

– Om man kan, varför ska man inte ge? Jag har min familj kvar i Afghanistan och därför känns det som om jag ska passa på att leva livet här, ta vara på det som går.

Mångfaldssatsningen i Bollnäs Simsällskap inkluderar även personer med funktionsnedsättningar och ungdomar för en meningsfull fritid. I delen där Muhammed Zarif blev ledare sökte knappt 30 personer första gången för att lära sig simma. Även ledare plockades ur den gruppen och utbildades för att kunna leda vuxengrupperna. Idag har cirka sjuttio personer passerat i vuxengrupperna och en del av dem har gått vidare till motionsgruppen för vuxna.


Mer om Bollnäs Simsällskap

Skribent: Helena Hugosson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss