Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Helena Hugosson Ahmed Al-Breihi instruerar en elev i parkour.

Parkouren vågar vara kreativ med egen stil

2013-03-25 12:25

En hel gymnastikhall med mjuka golv, stora legobitsliknande kuddar att hoppa och springa på, olympiska ringar som hänger i taket och mjukmattor att landa på. Dessutom finns inget rätt eller fel i hur man tar sig fram på kuddarna och mattorna, bara du är kreativ och utnyttjar dina egna förutsättningar i mod och fysik. Tricking påminner mer om traditionell gymnastik med fria ytor och sammansatta rörelser i mönster. En fristil som består av kombinationen kampsport och akrobatik. Med kreativitet och sin egen stil har man kommit ganska nära kärnan i parkour och tricking.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:16

I Cirkus Cirkörs lokaler söder om Stockholm håller Ahmed Al-Breihi hus en måndag kväll tillsammans med sin vän och tränarkollega Cato Aspmo. Gruppen som tränar är ett tjugotal killar i åldern tio-femton ungefär. Tjejer som kör parkour är inte många, och Ahmed menar att det var lite otur att ingen var på plats denna gång. Den ena halvan av gruppen övar på att med hjälp av händerna hoppa bock över en stor legobit. De landar på en mjukmatta bakom. Ahmeds gäng blir övermodiga av en kamera som dyker upp och ska fotografera dem och killarna försöker göra mer än vad de blir tillsagda att öva på.

-I parkour får du öva på att tänja på gränserna för vad som är möjligt, utifrån din kropp. Man blir glad som tränare när de vågar klara något nytt, säger Ahmed.

Parkour förknippas ofta med unga människor som tar sig fram i stadsmiljö genom att utnyttja allt som finns runt omkring för att ta sig fram. Hoppa mellan hustak, så en volt med hjälp av att ta fart av en vägg, hoppa över en grind genom att flyga över den med benen under sig så att man landar smidig som en katt på andra sidan. Hos Ahmed övas färdigheterna upp under ordnade former, och med en anpassad pedagogik för barn. Just pedagogiken är en del av det projekt som Ahmed är projektledare för inom Svenska Gymnastikförbundet.

-Vi ville utveckla parkour och tricking genom att skapa möjligheter för folk att träna, träffas och utbyta kunskap, berättar Ahmed.

Genom att träffas från norr till söder har det skapats en kommitté där en talesperson från varje region har möjlighet att påverka riktningen för framtidens parkour i Sverige. En del vill ha tävlingar, en del vill bara se det som en livsstil. Politiker har bearbetats till att förstå att parkourutövare ”inte är ligister” utan snarare personer som ser till sin hälsa och välmående.

Dagens träningspass med grabbarna är stojig. Så fort kameran riktas mot dem ska de visa upp vad de kan och är noga med att fråga om det blev någon bild på dem. Träningspasset avslutas med en övning mot en vägg där de får göra en volt bakåt. Annars är inte parkour så mycket volter, utan snarare ett sätt att ta sig fram.

-Om fem år hoppas jag att parkour är en disciplin som alla människor känner till, och att det fortfarande är en fri rörelse som utövarna är med och påverkar. Och att det finns träningsmöjligheter såklart, att vi har en egen hall för parkour och tricking, säger Ahmed försvinner sedan iväg. Gruppen har avslutat träningen med fysträning och det är dags att säga hejdå.

I parkour finns det ingen utslagning i form av toppning av något lag inför en match. Istället fokuserar man mycket på den inre resan. Att våga mer, att vara kreativ med sin egen stil. I hallen står Cato Aspmo som tillhör en av de bästa utövarna i tävlingssammanhang. Även om killarna i hallen är väl medvetna om vem han är verkar alla avslappnade och tillfreds och i gänget som kör med Ahmed är alla väl medvetna om vem i gruppen som kan mest. Ändå så verkar de lugna med sig själva och alla visar respekt och ödmjukhet inför varandra och de uppgifter de ska ta sig an.

-Jag tränade en elvaåring för ett tag sen som ville testa en helt annorlunda grej, och jag frågade om han verkligen ville och han sa ja, och efteråt när han hade testat så sa han bara ”det gäller att vara bestämd”. Det är rätt roligt att man redan när man är så liten kan så mycket om sig själv, säger Ahmed. Veckan har bara börjat och han har ca tvåhundrafemtio ungar till att träna denna vecka.  

Mer om parkour på Gymnastikförbundets hemsida

Skribent: Helena Hugosson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss