Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Ramona Karlsson

Ramona Karlsson lyfter Young female drivers

2013-06-12 06:32

Young female drivers sju tjejer är mellan 15 och 20 år och valdes ut bland cirka 30 sökande. Förhoppningsvis kommer satsningen kunna växa. Efter en 19 år lång tävlingskarriär med många nitar och törnar beslöt sig rallyföraren Ramona Karlsson att starta ett projekt för att stödja och sporra yngre kvinnliga förare. I år startade hon satsningen Young female drivers för att stötta sju rallyförare med ambitionen att förbättra sin åkning och kanske nå den yttersta toppen en dag.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:16

Ramona Karlssons pappa hade ett motorintresse och körde själv en del tävlingar, så steget var inte så långt för fyraåriga Ramona att börja köra cross. Pappas oro placerade dock henne snart i den något säkrare sporten crosscart men så småningom bytte Ramona själv till rally. En sport där hon rönt stora framgångar, bland annat genom att vara första svenska kvinnliga team i rally-VM tillsammans med co-drivern Miriam Walfridsson.

Men vägen till toppen har knappast varit en rak och bekväm asfaltsväg.

– Det är ett enormt slit för att få ihop sponsorer, och jag var alldeles för mycket av kan-själv när jag var yngre vilket ledde till att vissa saker tog onödigt lång tid, berättar Ramona Karlsson.

Därför startade hon satsningen Young female drivers i år när hon inte tävlar internationellt och har tid med ett projekt som på pappret i snitt ska ta en dag i veckan av hennes tid. Satsningen, som finansieras av Svenska Bilsportförbundets Idrottslyft, ska hjälpa sju tjejer inom motorsport på grus att öka förståelsen för hur de söker sponsorer, hur de använder sociala medier, hur de tränar för att orka sin sport, och kanske de viktigaste av allt – träffas och knyta kontakter för att byta erfarenheter och ge varandra inspiration.

– Vi har träffat den kvinnliga rallylegenden Michéle Mouton, och Anny Seel som är en av världens bästa kvinnliga motorcyklister, och de träffarna tror jag betydde jättemycket för tjejerna, säger Ramona Karlsson.

Själv saknade hon en mentor under sin tidiga rallykarriär som startade när hon var 20 år. Young female drivers tjejer är mellan 15 och 20 år och har valts ut bland cirka 30 sökande. Ett svårt val men som grundades i det engagemang för bilsporten som tjejerna visade i ansökningarna. Förhoppningsvis kommer satsningen kunna växa i framtiden och bjuda in ännu fler tjejer.

– Det är tufft att vara tjej i en sådan mansdominerad sport. För visst kan det vara lättare att få sponsorer för att de sticker ut, men det blir mycket mer upp till bevis sedan när de tävlar. Att visa att du är lika duktig som killarna, och om du inte vinner så är det inte för att du är tjej och inte kan köra bil, säger Ramona Karlsson, som berättar att till och med Michéle Mouton blivit ifrågasatt trots ett VM-silver.

Young female drivers har haft två inledande träffar med olika föreläsningar, träffar med ovan nämnda förare och kartläsare, deltagande på tävlingar och även en publikdag på det svenska VM-rallyt. Tre träffar återstår för sju hungriga och talangfulla förare. Även det internationella bilsportsförbundet har uppmärksammat den svenska satsningen och skrivit om den i sitt nyhetsbrev.

Kanske kommer så småningom flera initiativ runt om i världen.


Mer om Young female drivers

Skribent: Helena Hugosson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss