Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Simkunnighet öppnar dörrar hela livet

2013-11-22 07:56

Många barn når inte målen för simkunnighet. Därför arrangerar Svenska Simförbundet och Svenska Livräddningssällskapet utbildning riktad till de grupper där vattenvanan är särskilt låg. Grindstuskolan i Vårby Gård är en av de skolor som deltar i projektet.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:27

Det är tidigt en tisdagsmorgon i Vårby Simhall. Tredjeklassarna från Grindstuskolan sitter uppradade på två träbänkar längs bassängens ena långsida. Barnen delas snart upp i olika grupper och joggar iväg för att ställa sig i kö vid rätt bana.

Det ena gänget dyker i direkt. De övriga förses med lite olika flytande hjälpmedel som underlättar när de ska finslipa på sin teknik. Stora och fina benrörelser, upprepar instruktören Sara Sophian.

Jag har jobbat i Vårby i över tio år och har hört det mesta. Många barn tror att de kommer att drunkna bara de doppar huvudet under vattnet. Det finns ett stort behov av att arbeta mer med simkunnigheten här. Men det kostar pengar, säger Sara Sophian.

Barnen från Grindstuskolan är med i ett projekt som Svenska Simförbundet och Svenska Livräddningssällskapet genomför tillsammans. Riksidrottsförbundet bidrar med finansiering via Idrottslyftet. Målet är att öka simkunnigheten hos barn. Fokus ligger i ett första skede på barn med utländsk härkomst, särskilt flickor. Erfarenhet och tester från Simförbundet och Livräddningssällskapet har visat att det är en grupp där vattenvanan generellt är låg.

Förutsättningarna är väldigt olika runtom i landet och därför har vi valt ut områden där barnen av olika skäl inte går och badar lika ofta. Friluftslivet och våra sjöar är en stor del av vad som gör Sverige speciellt och det är klart att alla ska kunna ta del av det, säger Maria Olofsson, projektledare på Simförbundet.

Maria Olofsson hoppas också att några av barnen så småningom ska hitta in i idrotten.

Självklart vill vi ju att barnen ska tycka att det är kul och söka sig till en förening. Men det är inte bara simning. Vi har många olika vattenidrotter i Sverige. Dessutom är simkunnighet en ren säkerhetsfråga. Alla ska känna sig trygga och bekväma i vattnet.  Sen är det ju hur kul som helst att bada, säger hon.

I bassängen i Vårby Simhall tickar minuterna iväg. Några barn studsar ur vattnet för att berätta hur många varv de har simmat. Andra tragglar på med sin teknik och utmanas allt eftersom att klara sig utan flytande kuddar och korvar.

Det är toppen med ett sånt här projekt. Det kan vara ganska svårt att få ihop simtiden annars. Sen vet jag att barnen älskar att komma hit, berättar Frida Hörnqvist, klassens idrottslärare.

Hon har märkt att det är en tydlig skillnad i vattenvana mellan olika områden när hon har pratat med kompisar och kollegor som jobbar i andra skolor. Dessutom anser hon inte att simkunnighet prioriteras på samma sätt som om eleverna skulle missa målet i till exempel svenska.

Det är tråkigt. Många föräldrar kan inte simma själva och då är det svårt att lära ut. Men för dem är det jätteviktigt att barnen ändå får lära sig.

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss