Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Patricia Daoud

IFK Trollhättan möter barnen på deras planhalva

2014-06-09 09:41

IFK Trollhättan jobbar för att nå ungdomar i områden med många olika nationaliteter. Patricia Daoud är ideell ledare och har drivit många satsningar med hjälp av pengar från Idrottslyftet. Hon ser glädjen hos barn och ungdomar som får prova nya idrotter tillsammans. Och så smått söker sig ungdomarna till föreningarna.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:33

Patricia Daoud som jobbar för IFK Trollhättan har drivit flera lyckade satsningar för att nå barn och ungdomar i områden med många nationaliteter. Genom idrottsskolor som är öppna för alla får barn och ungdomar prova på nya idrotter.

– Jag jobbar med att stödja underrepresenterade grupper med hjälp av information och prova på-verksamhet, säger Patricia Daoud.

Föreningen jobbar i stora bostadsområden utanför Trollhättan som Kronogården och Lextorp. I idrottsskolan, som är det största projektet, visar 4-5 föreningar upp sin verksamhet vid varje tillfälle. Förhoppningen är att ungdomarna sedan ska söka sig vidare till föreningarna.

– I början var det bara fotbollen som såg resultat i fler medlemmar. Andra idrotter har haft svårare beroende på att kostnaderna är höga eller att de ligger för långt borta. Nu har fler idrotter börjat se resultat även om det inte handlar om så många ungdomar som börjar, säger Patricia Daoud.

På de första prova på-tillfällena dök över 200 ungdomar upp. Nu är det i snitt 25-30 ungdomar i varje åldersgrupp på träffarna. Idrottsskolan blir en aktivitet att gå till för ungdomar som inte har någon annanstans att ta vägen.

– Det finns problem med barn i 6-12-årsåldern som flyter omkring på gatorna utan något att göra. Det är stora familjer som bor här. Vi försöker visa att idrotten är viktig för barnen, vilken nytta verksamheterna gör.

Patricia Daoud berättar om problemen med att nå fram med information om hur föreningar fungerar.

– Vi har många nyanlända och det är ett hästjobb att få alla föräldrar att förstå vad det innebär att vara medlem i en förening och ställa upp ideellt. Många har svårt att se skillnaderna mellan föreningarna och företag, säger hon.

Idrottsskolan är inte alltid på samma plats. Vid ett tillfälle bussade Patricia Daoud och de andra ledarna runt ungdomar så att de fick prova på olika is-sporter. Idrotter som för många var helt nya upplevelser.

– Det är väldigt positivt med mycket glädje bland barnen. De frågar hela tiden ”är det idrottsskola idag?”. Vi vill lära barnen att söka upp det de tycker är roligt, säger Patricia Daoud.

Aktiviteterna är säsongsanpassade så att ungdomarna kan gå rakt in i verksamheten. De ska inte behöva vänta ett halvår på att börja i en förening därför att verksamheten ligger nere. Varje termin är fyra idrottar som är med på träffarna. De mest attraktiva sporterna är med varje år.

Idrottslyftet är en satsning på barn och ungdomsidrott. Nu finns rapporten "Idrottslyftet 2013 – ett år för skattning och analys" att läsa.

Under året gjorde alla förbund en analys av hur de jobbar med Idrottslyftet. Resultatet kan de använda för att se till så att Idrottslyftspengarna används till rätt saker så att förbunden kan få fler framgångsrika föreningar.

Här är rapporten för Idrottslyftet 2013

Läs mer om Idrottslyftet

Vill du veta mer om Idrottslyftet kontakta

Lena Björk. Riksidrottsförbundet
08-699 61 49
This is a mailto link

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss