Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

”Integration handlar om att göra saker tillsammans”

2014-01-23 08:59

För något år sedan beslutade Borlänge Bandy att satsa hårt för att fler barn- och ungdomar skulle känna sig välkomna i det lokala föreningslivet. En idé var att starta ett bandylag för somaliska ungdomar – och plötsligt stod CNN och al-Jazeera utanför planen. Nu förbereder sig laget för att representera Somalia i VM. Men utanför rampljuset gör sig föreningen redo för att locka ännu fler ungdomar ur flera målgrupper.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

När Hans Grandin tog över som ordförande i Borlänge Bandy hade han i bakhuvudet en tanke om att genomföra något integrationsprojekt med sin barndomssport som bas. Med hjälp av pengar från Borlänge kommun gjorde han en förstudie om det lokala föreningslivet.

Tillsammans med Skolidrottsförbundet och Dalarnas Idrottsförbund har föreningen startat ett arbete för att nå ut till fler potentiella bandyspelare. En satsning som Borlänge Bandy startat är ett lag för somaliska ungdomar. Hans Grandin tog med några av de som var mest intresserade till SM-finalen i bandy och sedan dess har det varit full rulle.

När det stod klart att det nystartade laget skulle representera Somalia i VM i Irkutsk, som startar 26 januari, började snart allt fler ungdomar började spela.. Media över hela världen uppmärksammade nyheten.

– Mediemässigt har det varit det största som har hänt i Borlänge, CNN och al-Jazeera var här i förra veckan. Killarna har tyckt att det varit kul, men i första hand gillar de att spela bandy, säger Hans Grandin.

Tanken med laget var att spelarna, trots att de är i de övre tonåren, behövde träning anpassad till sin nivå. Det hade varit svårt att gå in ett redan etablerat lag och kanske hade många aldrig tagit steget. Hans Gradin berättar att nästa steg är att ungdomarna i laget ska kunna gå in i föreningens ordinarie lag redan nästa år.

– Integration handlar om att göra saker tillsammans. När vi pratar om att rekrytera nya ledare och spelare är de här killarna piloter, säger han.

Genom Arvsfonden fick Borlänge Bandy ekonomiskt stöd för att engagera alla föreningar i kommunen och främja integration. Sedan dess har de startat flera samarbeten med skolan och arrangerat öppna träningar.

Hans Grandin säger att många ungdomar har visat intresse och han tror att framtiden för den lokala bandyn är ljus. Nu hoppas Borlänge Bandy att få ut lite fler tjejer på isen och många nya skridskoskolor och lag är redan på gång.

– När jag är nere på stan i klubbjackan kommer folk framoch säger att de tycker att vi gör många bra saker och undrar om deras barn också kan börja spela bandy.

Läs mer om Somalia Bandy

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss