Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Vimmerby IF satsar för att överleva och nå alla

2014-06-19 09:51

För fem år sedan kom Navid Ahmadi som ensam 15-åring till Sverige från Afghanistan. I dag är han engagerad för att få fler med annan bakgrund än svensk att hitta till Vimmerby IF. Arbetet med integration är både en fråga om utveckling och överlevnad för den lokala föreningen.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:33

Öppenhet, bredd och kunskap är tre områden som Vimmerby IF fokuserar på för att möta framtiden. I dag har föreningen bara en ledare med annan än svensk bakgrund medan Vimmerby i stort har en stor mångfald av invånare.

– Om vi inte arbetar aktivt för att få med alla som bor i Vimmerby i vår förening vet jag snart inte vem som ska vara medlem framöver, berättar Stefan Bragsjö, kassör i Vimmerby IF.

Han är en av initiativtagarna till Vimmerbymodellen, en satsning där idrottsföreningen samarbetar med boendet för ensamkommande flyktingpojkar. Projektet har fått bidrag från Arvsfonden.

– Vi i föreningen tror stenhårt på det här men det kräver enormt mycket jobb och görs verkligen inte av sig självt. Satsningen är så mycket bredare än fotboll och killarna ska också klara skolan och på sikt sin egen försörjning, berättar Stefan Bragsjö.

Navid Ahmadi, 20 år, ansvarar för arbetet. Han kom själv ensam till Sverige för fem år sedan och arbetar idag som studiehandledare på gymnasieskolan och väntar i sommar besked om han kommer in på socionomutbildningen.

– Jag har lärt mig hur myndigheterna fungerar och vad de ansvarar för och fått förståelse för hur svenska samhället fungerar samtidigt som arbetet gett mig många nya kontakter, berättar han och fortsätter:

– Det svåraste är att verkligen få killarna att komma in i samhället så att de kan klara sig själva. Deras egna initiativ och önskemål måste driva vad de ska göra och vi i ska hjälpa till med kontakter och skapa möjligheter.

Målet är att killarna ska lära känna varandra, lära känna medlemmar i föreningen och själva kunna fungera som stöd åt de nya pojkar som anländer till boendet. Fotbollen är en bra start som mötesplats för att skapa gemenskap. Dessutom har spelare i herrlaget rekryterats som integrationsguider för att vara med och stötta i föreningen som helhet och direkt med de ensamkommande flyktingpojkarna.

Förra sommaren drev medlemmarna i satsningen, med Navid Ahmadi i spetsen, ett vandrarhem och i år öppnar de kiosk och kafé. De har fått hjälp att starta en ekonomisk förening och förhoppningen är att delar av initiativen ska permanentas.

– Här fick killarna som är här ensamma möjlighet att träffa äldre människor. Det märktes vilken trygghet det gav dem att få sitta och prata med andra än de som är lika gamla som de själva, förklarar Navid Ahmadi.

Vimmerbymodellen har fått stor uppmärksamhet och för bara en vecka sedan meddelade en lokal stiftelse att de skänker en miljon kronor som ska fördelas över tio år. Pengarna ska delas ut som utbildningsstipendium.

– Det är ju inte bara de här killarna som får ut något av arbetet utan det är lika viktigt för hela Vimmerby att ta tillvara den enorma kraft de här killarna har och möjligheterna som det innebär när de får kunskap och förståelse för hur föreningar och samhället i stort i Sverige fungerar, förklarar Stefan Bragsjö.


Vimmerby IF
Film om satsningen inspelad av killarna själva

Skribent: Anna Setzman

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss