Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Björn Borg - Södertäljesonen som blev 1900-talets bäste idrottsman

2013-11-13 09:39

År 2000 utsågs han av svenska folket till förra århundradets främste idrottsmän. Björn Borg, vår främsta tennisspelare någonsin. En spelare som trollband oss via radio- och TV-apparaterna i många år. Men han var också duktig som ishockeyspelare i yngre år – innan tennisen definitivt tog över.
  • Skapad: 13 NOV 2013 09:39

Klubbar genom åren: I tennis: Södertälje TK, SALK. I ishockey: Södertäljepojkarnas AIF (SPAIF), Södertälje SK. Pappan jobbade i herrekipering – mamma hade dagbarn hemma Björn Borg föddes 6 juni 1956 i Stockholm, men växte upp i Södertälje där pappa Rune jobbade som herrekiperingsbiträde och mamma Margareta hade hand om dagbarn hemma i lägenheten.
– Socialt och ekonomiskt kan jag väl säga att jag växte upp i en medelklassfamilj! berättade Björn Borg för författaren Lennart Eriksson och hans bok ”Århundradets svenska idrottsjärnor” 1999.

Den världsberömda garagedörren hans första tennismotståndare

Björns första tennismotståndare blev den berömda garagedörren vid hemmet i Södertälje. Den första racketen som han hade, hade pappa Rune vunnit i en bordtennisturnering (han spelade i division 1 för Storkyrkopojkarna i Gamla Stan). Så tung att det gav hans berömda tvåhandsfattning. Och den var så tung att dåvarande knatten Björn fick hålla den med båda händerna för att kunna orka slå.

Det gjorde han dock så bra att tränaren Percy Rosberg i SALK uppe i Stockholm fick ögonen på honom. Tvåhandsbackhanden fick han behålla, men på forehand övertygade Percy honom att enhandsfattning var bättre. Björn fick ingenting gratis Borg var ingen överklasspelare. Han fick ingenting gratis. Och känslan av att inte vara riktigt accepterad av etablissemanget, konflikter med lärare och rektor i skolan på grund av all den tid som idrotten ”stal”, det var omständigheterna som formade Björns beteende som människa.

Han lärde sig tidigt gå egna vägar

Han lärde sig tidigt att gå sina egna vägar och han var envis, mycket envis. Och det lär han vara än i dag. Björn Borg pendlade några år från hemmet i Södertälje till Stockholm, där han började spela hos Percy Rosberg i SALK i dess anläggning i Alvik. Ishockeyn och skolan valdes bort – Davis Cupspel som femtonåring. Tennisen blev för Borg allt viktigare och han valde bort ishockeyn (S:t Erikscupmästare med Södertälje SK) och skolan som han slutade efter åttonde klass. Och det väckte ett visst uppseende när dåvarande Davis Cup-kaptenen Lennart Bergelin våren 1972 tog med blott femtonårige Björn Borg i matchen mot Nya Zeeland i Båstad.

Vann DC-debuten mot världsstjärna
Björn Borg kastades in i hetluften med en gång och vänder i sin singelmatch underläge 0–2 i set till seger med 3–2 mot världsstjärnan Onny Parun. Därmed hade det första samarbetet Bergelin–Borg inletts. Wimbledon blev ”hans” turnering Wimbledon 1973 blev en annan milstolpe i Borgs karriär. Han var en av relativ få toppspelare som inte bojkottade turneringen det året. Visserligen förlorade han kvartsfinalen mot engelsmannan Roger Taylor, men han blev i alla fall den store vinnaren.

65 turneringssegrar totalt

Björn Borg blev det nya fräscha ansikte som den stela tennissporten då behövde. Och som han gjorde det. Både i Wimbledon och alla andra stora turneringar. Det blev totalt sextiofem vunna Grand Slam-, Masters-, Grand Prix-, WCT- och ATP-turneringar. Den första 1974, den sista 1981. Fem raka segrar i Wimbledon – nästan en sjätte. Av dessa bland annat fem raka segrar i Wimbledon åren 1976–1980. Det höll förresten också på att bli en sjätte, men 1981 förlorade han finalen mot amerikanen John Mc Enroe med 1–3 i set sedan han lett med 1–0. Meritlistan hyfsad, om man säger så.

Meriter

Wimbledon: herrsingelsegrare 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, finalist 1981, dessutom segrare i juniorsingeln 1972.

Franska öppna mästerskapen: segrare 1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981,

US Open finalist: 1976, 1978, 1980, 1981.

Davis Cup-mästare: 1975, DC-facit 45–11 (37–3 i singel, 8–8 i dubbel.

Världens bäste spelare: 1978, 1979, 1980. Utsedd till världens näst bäste.
Idrottsman alla kategorier, efter Muhammed Ali, vid ett tillfälle.

Skribent: Björn Persson

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss