Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

  • Backhoppning2Foto: Anders Svedenheim
  • Backhoppning 1Foto: Anders Svedenheim
  • Backhoppning3Foto: Anders Svedenheim

Sporten som får de blyga barnen att växa ”Har aldrig sett ett sådant genomslag”

2013-12-05 10:16

Under ett snowboardåk i Väsjöbacken i Sollentuna fick Peder Ekstrand idén att engagera sig i backhoppning. Mindre än ett år senare har han som engagerad förälder fått Vittraskolan att ta med sporten i undervisningen. – Jag har aldrig sett ett sådant genomslag – att en aktivitet kan göra en så stor skillnad, säger Helena Peres, biträdande rektor på Vittraskolan
  • Skapad: 05 DEC 2013 10:16

Det var länge sedan Sverige fick fram backhoppare som Janne Boklöv och Staffan Tällberg.

– Att backhoppning skulle dö ut kändes inte bra, säger Peder
Ekstrand.

Så, efter idén som kläcktes i Väsjöbacken under förra vintern, gick han och ett par föräldrar till Helena Peres som är arbetslagsledare och biträdande rektor på Vittraskolan för att få ett samarbete.

Hon hyllar samarbetet med backhoppningen och berättar att det varit ett lyft för hela skolan.

– Det är jättespännande och eleverna tycker att det är fantastiskt. Vi tänkte, vi testar och har inget att förlora. Det vi pedagoger har sett är att även de blyga barnen har lyfts fram. De eleverna har fått mer självkänsla och självförtroende.

Helena Peres fortsätter:

­– Jag har aldrig sett ett sådant genomslag – att en aktivitet kan göra en så stor skillnad. När vi visar filmer på när de hoppar ser man hur barnen lyser upp och är jättestolta. Elever som tidigare inte vågat prata inför grupp har vågat ställa sig upp och berätta för andra om sin upplevelse. Ett av Vittras löften är att alla barn ska komma till sin rätt vilket de verkligen gör genom backhoppningen.

Sollentuna BHK har även varit ute mycket med Idrottslyftet Rekrytera under hösten och visat upp sporten i flera skolor.

– Vi har valt att fokusera på nioåringar för det funkar bäst. När vi fick in ett antal barn till föreningen från Vittraskolan, inklusive mina egna två barn, startade vi ett samarbete. I dag har vi exempelvis backhoppning varannan vecka för barn mellan sex och nio år. Föräldrarna hämtar barnen i backhopparbacken Sollenkollen som ligger i anslutning till Väsjöbacken.

Efter att Lilla Sportspegeln var på plats för ett reportage under slutet av sommaren (i dag är backhoppning en åretruntsport) ökade antalet intresserade barn lavinartat. Och den som trodde att backhoppning bara vara för ”stuntmän” och våghalsiga fick se en annan sida.

– Där avdramatiserades sporten. Barnen hoppar i fem eller tolvmeters-backe där man som nybörjare inte hoppar längre än två meter. När de sedan börjar i klubben hoppar de från tjugometersbacken.

Samarbetet med skolan gör att alla nioåringar kommer ha en idrottsdag med fokus på backhoppning. Sporten kommer även att involveras i den vanliga pedagogiska
undervisningen.

– Vi jobbar erfarenhetsbaserat. Exempelvis: hur långt hoppade jag? Att man utgår från ett hopp i stället för ett mattetal på ett papper, säger Helena Peres.


Peder Ekstrand berättar att föreningen siktar på att ha med 100 barn i Sollentuna BK om fem år. Om tio år är visionen att ha minst en världscuphoppare.

För närvarande ligger dock allt fokus på den glädje och självkänsla som backhoppningen ger barnen.

– När du ser ett barn som aldrig stått på ett par skidor förut gå från att tycka att det är läskigt till att två timmar senare hoppa i 12-metersbacken med ett leende. Då inser man hur mycket det betyder. Att se hur barnen växer, det är en stor drivkraft att få uppleva som vuxen, säger Peder Ekstrand.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Tar hjälp av Idrottslyftet rekrytera för att få fler till vattenpolo

"Jag tror jag drömmer. Kan det vara sant?"

Idrottslyftet 2017-2019

Idrottslyftet

Läs mer

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss