Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Peter Jonsson Kennedy Bakircioglu, fick ta emot priset som årets främste idrottare i Stockholmsdistriktet av Stockholmsidrottens ordförande Peter Larsson och Andreas Lundin från Sportjournalisternas Klubb Stockholm innan matchen Hammarby-GIF Sundsvall den 11 maj på Tele2 Arena.

Kennedy Bakircioglu - årets främste idrottare i Stockholmsdistriktet 2014

2015-03-31 09:00

Stockholms Idrottsförbund och Sportjournalisternas Klubb Stockholm har utsett Kennedy Bakircioglu i Hammarby IF till Årets främste idrottare 2014 i Stockholmsdistriktet. Priset fick han ta emot före matchen mot GIF Sundsvall på Tele2 Arena den 11 maj. – Det känns fantastiskt. Jag blir glad och stolt, det känns väldigt stort att få det här priset. Ofta är det ju individuella idrottsmän som vinner priser, och som fotbollsspelare hade jag självklart inte kunnat vinna utan mina lagkamrater, säger Kennedy Bakircioglu.
  • Uppdaterad: 08 MAR 2017 10:19

Juryns motivering: ”Med ödmjukhet, uthållighet och spelintelligens var han med om att göra en riktig arbetsseger 2014. Som välkänd idrottsprofil bidrog han till att stärka det egna lagets men också fotbollens varumärke. Han är en stark individ, men som också har förmåga att se till hela lagets behov. Framgången är en injektion för fotbollens ställning i hela Stockholmsregionen”.

Kennedy Bakircioglu, som är de förste fotbollsspelaren som får ta emot utmärkelsen, inledde karriären för snart 20 år sedan i Assyriska. Redan från barnsben var fotbollen hans stora kärlek.

>>> Här kan du se tidigare vinnare.

– Mamma har berättat att jag sov med en fotboll när jag var fem år. Det fanns inget annat för mig. På gården spelade jag hela tiden och njöt varje gång jag fick röra bollen.

Som sexåring började han spela med Assyriskas knattelag.

– Efter skolan spelade jag fotboll i tre-fyra timmar varje dag.

Pappan Benjamin Bakircioglu var då skyttekung i a-laget.

– När jag var 12-13 år började jag mer och mer tänka på att jag ville bli en stjärna och spela fotboll på teve, säger Kennedy.

Redan som 15-åring debuterade han i Assyriskas A-lag i svenska cupen mot Åtvidaberg.

– Allt gick väldigt fort. Min far var rakt på sak. Du är så pass duktig att du kan bli en stjärna. Men om du ska lyckas måste du träna hårt och inte vara nöjd. För varje match och ny säsong skulle jag hitta nya saker som motiverade mig, säger Kennedy Bakircioglu och fortsätter:

– Han gav mig aldrig beröm. Det var tufft i början, men han hade en plan. Senare har han sagt att det var för att jag inte skulle slappna av för att hela tiden bli bättre, det var skönt att höra.

Kennedy

Det stora genombrottet kom när han 1999 lämnade för spel i Hammarby. Framgången där, med SM-guld 2001, ledde till en proffskarriär utomlands och mellan åren 2001 och 2008 noterades han även för 14 A-landskamper.

2012 återvände han till Stockholmsfotbollen och Hammarby. Under 2014 var Kennedy Bakircioglu den stora hjälten när Hammarby efter fem år i superettan tog klivet tillbaka till allsvenskan. Han vann skytteligan i superettan med 17 mål och hade även många målpass tack vare sin känsliga högerfot på fasta situationer.

– När jag kom 2012 hade vi inte ett lag som var redo att ta klivet upp. Den stora förändringen var när Nanne Bergstrand kom med sin erfarenhet. Han visste vad som krävdes för att gå upp och hämtade in spelare med det kvaliteter som krävs för att spela i Hammarby.

Det allsvenska kontraktet säkrades i sista omgången på Kennedy Bakircioglus 34-årsdag den 2 november. Han banade väg genom att göra de två första målen när Jönköpings Södra besegrades med 5-0.

Hur är det att vara en legend i Hammarby?

– Jag har ju varit med och vunnit SM-guld och tagit klubben tillbaka till allsvenskan och ju längre jag spelar så får jag en högre status bland supportrarna. Det uppskattades bland fansen att jag kom tillbaka för att hjälpa klubben när det var som värst, säger Kennedy.

Priset till Stockholmsdistriktets främste idrottare har delats ut sedan 1976. Vinnarens förening får 10 000 kronor som ska användas till deras barn- och ungdomsverksamhet. Sportjournalisternas Klubb Stockholm och Stockholms idrottsförbund har från och med i år beslutat att tidigare vinnare inte kan tilldelas priset igen.


Epost: This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss