Hoppa till sidans innehåll

Inkluderande idrott - en vecka med koordinatorn

2017-10-13 14:58
I Blekinge arbetar vi på flera sätt för att blekingsk idrott ska bli mer inkluderande och att fler målgrupper ska ha lättare att hitta till och känna sig välkommen i idrotten. Häng med inkluderingskoordinatorn Olof Ljungberg som berättar mer!
  • Uppdaterad: 2017-10-13 14:59

Inkludering handlar om att du som finns eller vill finnas i vår verksamhet ska känna dig välkommen. Att du känner dig sedd, får ta del av gemenskapen samt känna att du har möjlighet att vara delaktig och kunna påverka utformningen.

Det finns ett antal ramar och riktlinjer som vi måste förhålla oss till när vi samtalar om en inkluderande idrott, dels handlar det om internationella överenskommelser såsom mänskliga rättigheter och barnkonventionen, dels om nationella ramar och regler såsom diskrimineringsgrunderna och jämställdhetsmålen.

Dessutom har RF egna riktlinjer, som till exempel att alla ska vara välkomna i föreningsdriven idrott oavsett vem man är (Idrotten vill, 2009).

 

I Blekinge arbetar vi på flera sätt för att blekingsk idrott ska bli mer inkluderande och att fler målgrupper ska ha lättare att hitta till och känna sig välkommen i idrotten. Ett sätt är vårt samverkansprojekt ”Hälsa för alla – idrott, kultur och integration” där vi utbildar vuxna nyanlända i fysisk träning, förenings- samt kost- och näringslära.

- Vi är övertygade om att insatsen ökar sannolikheten för idrott i förening och att den skapar en acceptans för idrotten i stort, vilket är en förutsättning för att idrotten skall vara livskraftig och hänga med i samhällsförändringar, säger Olof Ljungberg.

 

I förra veckan befann sig en Blekingedelegation på en nationell konferens där ”Hälsa för alla” diskuterades och spreds till 120 nyfikna deltagare.

- Vi ser ett intresse från flera distrikt, där vår förhoppning är att vår modell skall kunna ligga till grund för andra distriktssatsningar. Vi vet att lokala och regionala förutsättningar är ser olika ut, men att modellen är viktig visar inte minst forskningen som pågår, fortsätter Olof Ljungberg. 

Olof och de andra distriktens koordinatorer träffades på Gotland under tre dagar denna vecka och utbytte erfarenheter, fick inspiration av World Wide Ladies och kunskap genom bland annat Mångkulturellt Centrum och BRIS.

- World Wide Ladies är en häftig grej och ett koncept som tydligt inkluderat målgruppen nyanlända flickor och kvinnor inom idrotten. Deras idrott är främst basket och visst vill vi se mer basket i Blekinge, så det skulle kunna vara en win-win om en Blekingeförening ville göra något liknande. Där finns vi till med både kunskap, stöd och ekonomiska medel, avslutar Olof Ljungberg.

 Läs mer om World Wide Ladies

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455 - 36 76 50
Fax: 0455-36 76 69
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss