Hoppa till sidans innehåll

Idrotten som brygga för att bryta segregationen

2018-04-03 10:53
Idrotten har avsatt långsiktiga medel för att bidra till att bryta segregationen i våra städer. Extra resurser har tillförts Blekinge för arbete i Mellanstaden i Karlskrona.
  • Uppdaterad: 2018-04-03 10:53

Idrottsrörelsen är grundad på en solid och stark värdegrund om att alla har rätt att vara med i vår gemenskap. En gemenskap som får människor att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

I dag är vi närmare 3,5 miljoner medlemmar i Sveriges största folkrörelse, som givetvis har utmaningar; alltför många unga slutar i för tidig ålder, föräldrahets, hot och hat mot föreningsledare och att vi är för dåliga på att nå vissa målgrupper.

Lösningarna på våra utmaningar är inga snabba lösningar, det behövs strukturella förändringar på alla nivåer i föreningslivet och i samhället för att idrottsrörelsen skall lyckas med sina högt satta mål.

En sådan strukturell förändring är att vi inom idrotten har avsatt långsiktiga medel för att bidra till att bryta segregationen i våra städer, däribland Karlskrona. Ett beslut som togs innan myndigheten Delmos (Delegationen mot segregation) skapades och innan Tillväxtverket gav möjligheten till 32 kommuner (däribland Karlskrona) att ansöka om statsbidrag för att ”bryta segregationen och minska klyftorna och att bygga ett tryggt och hållbart Sverige” (Regeringen 180315).

Att Karlskrona är en segregerad stad är ingen nyhet. Att området Mellanstaden (Kungsmarken–Marieberg–Gullaberg) är ett utsatt område är heller ingen nyhet. Blekinge Idrottsförbund har nyligen anställt en person som skall vara en brygga mellan Mellanstaden och föreningslivet utanför området, samtidigt som vårt långsiktiga mål är att stärka demokratin och föreningslivet i området.

Vi inser att det är ett uppdrag som mår bäst av bred samverkan med andra delar ur civilsamhället och med flera av Karlskrona kommuns förvaltningar och kommunala bolag. Här tror vi att kommunledningen har en viktig roll i att uppmuntra samverkan mellan kommunen och idrotten, på både kort och lång sikt.

Utöver det vill vi uppmana näringslivet till att hänga på idrotten i kampen mot segregation. Till de företag som långsiktigt ämnar finnas i Karlskrona: Ni har allt att vinna på att tidigt vara med på den resa idrotten inleder i Mellanstaden. Kompetensförsörjningen, utbildningsbehoven och affärsmöjligheterna är inte kortsiktiga lösningar i sammanhanget, men genom att kroka arm med Blekinge idrottsförbund kan vi tillsammans skapa aktiviteter, praktikplatser och arbetstillfällen för boende i Mellanstaden.

I området finns en enorm kraft som ibland behöver ett stöd i att riktas åt rätt håll. Låt oss göra det tillsammans!

Olof Ljungberg
Idrottskonsulent

Patric Nilsson
Distriktidrottschef

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455 - 36 76 50
Fax: 0455-36 76 69
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss