Hoppa till sidans innehåll

Osäker framtid för Blekinge Health Arena

03 DEC 2018 14:55
Under måndagen kallade Blekinge Idrottsförbund till pressträff för att berätta om den osäkra framtiden för Blekinge Health Arena.
  • Uppdaterad: 07 DEC 2018 11:43

NAMNINSAMLING: FORTSATT UTVECKLING AV BLEKINGE HEALTH ARENA I KARLSKRONA

Detta har hänt:

  • Vi har ingen ekonomisk garanti/stöd för anläggningen från Karlskrona kommun efter årsskiftet 2018-12-31. Detta har varit känt sedan länge men vi har dock hela tiden, och med särskilt eftertryck den senaste perioden, varit tydliga med att kommunens ekonomiska stöd är nödvändigt för att kunna fortsätta utveckla idrotten.
  • Vi har därför sagt upp hyresavtalet och med 9 månaders uppsägningstid har vi full verksamhet till i vart fall juli/augusti 2019.
  • Vår ambition och vilja är att fortsätta utveckla Blekinge Health Arena tillsammans med idrotten och skolorna. Vi arbetar hårt för att förändra Karlskrona kommuns inställning och hitta en lösning för framtiden.

 

Debattartikel i sin helhet:

Blekinge Health Arena (BHA) är en viktig arena för utveckling. När de regionala aktörerna, Region Blekinge och landstinget, på hösten 2015 klargjorde att man ej var beredda att finansiera verksamheten framöver, tog Blekinge Idrottsförbund ett steg framåt.

Vi ville säkerställa att denna uppbyggda kompetens och arena även fortsättningsvis kunde stödja idrotten. BHA var då en unik plats för träning, tester och kunskapsutbyte för cirka 50 idrottsföreningar och förbund. Dessutom var anläggningen en viktig del för Karlskronas skolor med idrottsinriktning och BTH:s idrottsakademi. En avgörande framgångsfaktor som vi inte kunde se gå förlorad!

Vår vision med verksamheten är främst att BHA skall vara ett viktigt stöd i idrotts- och föreningsutvecklingen. För aktiva, ledare och tränare. Självklart innefattar detta också att erbjuda skolelever med idrottsinriktning bra förutsättningar. Inom ramen för idrottsförbundets uppdrag finns också att driva kompetensutveckling och kunskapsöverföring kring folkhälsofrågor såsom exempelvis rörelseförståelse, fysiologi, kost och psykisk ohälsa. När vi tog över verksamheten 2016 innebar detta ett stort ekonomiskt ansvar.

Karlskrona kommun har under åren 2016-2018 gett en ekonomisk garanti, vilket var och är en förutsättning för att idrottsförbundet skall ta på sig detta åtagande. För dessa tre år har det funnits en detaljerad verksamhetsplan som innefattat en breddning av målgrupper, vilket varit en förutsättning för att ha en ekonomi i balans.

Breddningen av målgrupper har inneburit att vi i dag, vid sidan om idrottsrörelsen, har friskvårdsgrupper från både det offentliga och det privata på plats. Målet med detta är självklart att öka beläggningen men det är viktigt att poängtera att vi vill få dessa att komma igång och bli nyfikna på fysiska aktiviteter. I nästa steg är ambitionen att aktiviteterna skall fortsätta i föreningslivet, på träningsanläggningar eller ute i naturen. Vi ser redan i dag effekter av friskare individer och lägre sjuktal. På BHA finns för närvarande också varje vecka vuxna nyanlända och vuxna asylsökande på plats för att få en introduktion i fysiska aktiviteter och svenskt föreningsliv.

Under 2017 besöktes BHA av 45 000 personer varav 25 000 var ungdomar (12-20 år). Med stolthet konstaterar vi att BHA här bidrar till en positiv samhällsutveckling! Blekinge Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets förlängda arm i Blekinge med ett uppdrag att stödja, leda, utveckla samt företräda idrottsrörelsen i Blekinge.

Förbundet är en ideell förening utan några som helst vinstintressen. Att bedriva verksamhet eller anläggningar med kommersiella förtecken kommer aldrig att bli aktuellt. Vi tror och hoppas att Blekinge Health Arena även fortsättningsvis kan bidra starkt till utvecklingen av såväl idrottsrörelsen som samhället. Därför ser vi det som ytterst angeläget att Karlskrona kommun fortsätter ge stöd åt verksamheten ekonomiskt.

Jeanette Andréasson Sjödin
ordförande Blekinge Idrottsförbund

Patric Nilsson
distriktsidrottschef

Magnus Olsson
verksamhetschef Blekinge Health Arena

 

BHA behöver fortsätta att utvecklas (debattartikel Sydöstran och BLT)

Efter nyår kan hälsoarenan vara historia (BLT)

Oklar framtid för träningsanläggningen (BLT)

Osäker framtid för testlabbet: "Kan tvingas stänga verksamheten" (Sydöstran)

Blekinge Health Arena förlorar miljonstöd (SR P4 Blekinge)

Kommunen stoppar bidragen till hälsoarenan (SVT)

Sportchefen: "Ett fruktansvärt avbräck för KHK" (SVT)

Riskerar miljonhyra - för tomma lokaler (SVT)

Skribent: Patric Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455367650
Fax: 0455367669
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss