Hoppa till sidans innehåll

Hälsa för alla - projekt


Projektet "Hälsa för alla - idrott, kultur och integration" är en fortsättning på det lyckade pilotprojektet "Idrott på schemat". Målgruppen och den geografiska spridningen har sedan pilotprojektet skalats upp. Bakom projektet står Blekinge Idrottsförbund, BIU, Blekinge Museum och Länsstyrelsen.

- Vi är övertygade om att insatsen främjar etableringen av de nyanlända, då det både höjer hälsostatusen och sannolikheten för idrott i förening, säger Henrik Lövgren, chef på BIU.

Totalt 250 nyanlända vuxna som har samhällsorientering på schemat skall genomgå ett träningsschema under tio veckor. Under första och sista passet kommer kroppssammansättning att mätas och den fysiska kapaciteten att testas, på Blekinge Health Arena, medan de övriga passen förläggs i respektive kommun.


- All forskning visar att inlärningen ökar vid fysisk aktivitet, vilket innebär att deltagarna bör lära sig svenska fortare och därmed etableras på kortare tid, säger integrationskoordinator Olof Ljungberg på Blekinge Idrottsförbund.


Förutom att projektet blir mer omfattande kommer även Blekinges kultur och historia att vävas in genom att Blekinge Museum blir en part i satsningen.


- Det är viktigt för utlandsfödda att förstå platsen de landat i både historiskt och kulturellt för att stärka känslan av tillhörighet i Blekinge. I detta kan museet spela en viktig roll. Museet kan också vara en mötesplats för olika kulturer och vara en arena för tanke- och erfarenhetsutbyte, säger museichefen Marcus Sandekjer.
 

De tio veckorna kommer även att innehålla föreningskunskap och kunskap om svensk idrott.
- Människor som kommer hit är en resurs för svensk idrott och vi måste ge dem förutsättningar. Det är vi övertygade om att ”Hälsa för alla” kommer att göra, säger distriktsidrottschefen Patric Nilsson.

Utmärkelse

Landstingets Hållbarhetspris till Hälsa för alla

Organisation

I projektet "Hälsa för alla" jobbar Malin Nilsson och Matilda Jakobsson Blom:

Malin Nilsson, projektledare och träningscoach:
Malin heter jag och arbetar som samordnare och hälsocoach i projektet "Hälsa för alla". För mig är detta ett unikt projekt som för samman olika kulturer och människor till att gemensamt verka för en mer hälsosam och aktiv livsstil.

I grunden är jag utbildad hälsovetare och har många år av idrottande bakom mig. Detta tillsammans med min kärlek för yoga i alla dess former hoppas jag ska ge bra förutsättningar för ett givande projekt och med förhoppning på fortsättning.

Hälsa för alla - intervjuer med deltagare

Hälsa för alla - Olofström

Idrott på schemat - ett pilotprojekt

Uppdaterad: 16 NOV 2017 22:28 Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455367650
Fax: 0455367669
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss