Hoppa till sidans innehåll

Dalarnas Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Dalarna. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fritidsbanken

Sedan några år stödjer Riksidrottsförbundet Fritidsbanken, som liknar ett bibliotek fyllt med idrotts- och friluftsprylar. Dalarnas idrottsförbund jobbar mot kommunerna och andra aktörer för uppstart inom Dalarna.
  • Uppdaterad: 25 JUN 2018 15:02

På samma sätt som våra bibliotek bidrar till att fler börjar läsa hoppas vi att Fritidsbanken gör så att fler börjar idrotta.  Att låna utrustning gör det enklare och billigare att prova på olika idrotter samt att arrangera- eller delta i spontanidrottsaktiviteter. Med vår satsning på Fritidsbanken hoppas vi kunna hitta nya idrottsutövare och det i sin tur gynnar våra idrottsföreningar.

Fritidsbanken gör nytta på fler plan
En Fritidsbank har fler syften än att människor aktiverar sig och får chans till att prova på olika idrotts- och fritidsaktiviteter. Konceptet fyller en stor roll i de flesta delarna av samhället och i kommunernas verksamhet. Därigenom tar idrotten ett helhetsansvar i samhället.

Miljö: Saker som återanvänds och kommer fler människor till nytta bidrar till ett klimatsmart och hållbart samhälle.

Arbetsmarknad: Fritidsbanken bidrar till att människor kommer i sysselsättning. Att arbeta på en Fritidsbank är ofta inkörsporten till vidare anställningar på arbetsmarknaden.

Inkludering: Fritidsbanken bidrar till att personer integreras i samhället. Den kan även utjämna olikheterna mellan till exempel kön, ekonomi, ålder med mera.

Hälsa: En Fritidsbank generar fysiskt välmående men har även positiva hälsoeffekter på det psykiska planet.

Natur och friluftsliv: Då Fritidsbankerna inte bara lånar ut idrottsmaterial utan även övrig fritidsutrustning, bidrar det till att människor kommer ut i naturen.

Det är inte dyrt att starta en Fritidsbank i förhållande till andra motsvarande verksamheter, med tanke på vad det ger tillbaka. Vi samarbetar också ofta med andra aktörer som till exempel bostadsbolag, Svenska Kyrkan och det lokala föreningslivet.

I Dalarna finns Fritidsbanken än så länge i Vansbro, Hedemora och Smedjebacken men flera andra kommuner är i startgroparna.

Vår projektledare finns som hjälp i processen att starta Fritidsbanken hos er och nås på nedanstående kontaktuppgifter. Mer information om Fritidsbanken finns också på www.fritidsbanken.se

Skribent: Tobias Hedwall
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Tobias Hedwall
Projektledare, Fritidsbanken

010-459 03 12
This is a mailto link

För mer information

Postadress:Dalarnas Idrottsförbund
Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Besöksadress: Pelle Bergs Backe 3
791 50 Falun

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss