Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Marie Barrling Ahmet Bölüktas, Pia Hillgren och Fatima Wiklund jobbar med integration på Gästriklands Idrottsförbund och stöttar föreningar som har idéer om aktiviteter som skapar idrott för alla.

"Det handlar om att ge fler möjlighet att idrotta"

2015-11-11 10:00

I våras beslutade regeringen om att förstärka idrottens möjligheter att jobba med integration. På Gästriklands Idrottsförbund jobbar just nu tre personer för att stötta idrottsföreningar att utveckla förutsättningarna för aktiviteter med tanken att idrott ska vara för alla.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:35

- Vårt arbete handlar om hur vi kan minska trösklarna så att fler kan idrotta i en förening. Vår roll är att stötta och förstärka de bra initiativ som finns och inspirera föreningar till att hitta nya former för att ge fler möjligheten att idrotta. De nya formerna kan vara antingen en sluss in i den ordinarie verksamheten eller ett komplement till den mer traditionella tränings- och tävlingsverksamheten, säger Pia Hillgren, integrationssamordnare på Gästriklands Idrottsförbund.

- Min roll som samordnare är strategisk och handlar om att koordinera vårt interna arbete samt att skapa relationer och underhålla våra externa nätverk. Föreningarna kan lyfta idéer med mig och eftersom även projektfinansiering ingår i min tjänst så kan jag hjälpa till med hur man går vidare om man har en hållbar idé.

Ahmet Bölüktas och Fatima Wiklund jobbar tillsammans med Pia Hillgren med att vara ute bland föreningarna som ett stöd i att starta hållbara aktiviteter.

- Vi vill ge alternativ till dem som inte har några alternativ. Det kan vara en förening som vill dra igång spontanidrott. Men det kan också handla om att hitta förebilder och ledare eller att stötta föreningarna i hur de själva kan hitta, introducera och kanske framförallt utbilda ledare, säger Ahmet Bölüktas.

- Tanken med integration är att skapa en hållbar lösning som fungerar under en lång tid. Vi vill vara en förlängd arm för föreningarna. Kan vara allt från att bolla tankar till att vi kan hjälpa till att förverkliga de idéerna som de själva har, säger Fatima Wiklund.

Hur gör man då rent konkret om man som idrottsförening vill jobba mer med integration?
1, Kom in med idéer. Vad kan just din förening bidra med? Vi tar gärna emot era idéer via mejl så att vi lättare kan följa upp dessa, mejla till This is a mailto link

2, Kom på våra kommunvisa träffar om Framtidens förening.

3, Just nu håller vi på att se över hur våra 900 föreningar i länet (i och med att vi vid årsskiftet blir Gävleborgs Idrottsförbund) ska kunna få stöttning i att förverkliga sina idéer.

- En extra uppmaning till föreningarna är att ha en tydlig och praktiskt fungerande tanke om hur man ska inkludera både tjejer och killar i verksamheten, säger Pia Hillgren.

Skribent: Marie Barrling
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723-55 16 05
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss