Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Tips till föreningar och förbund


Alla ska känna sig välkommen till svensk idrott, även de grupper som idag inte ses som norm. Det gäller samtliga diskrimineringsgrunder: kön, etniskt ursprung, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och ålder. Även de ekonomiska trösklarna måste sänkas, och idrotten ska vara tillgänglig nära där människor bor. En inkluderande verksamhet anpassar sig efter olika individer och olika förutsättningar, inte tvärt om.
Gotlands Idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna prioriterar frågorna om en inkluderande idrott. En inkluderande idrott för alla är oerhört viktigt om idrotten ska fortsätta vara relevant. Vårt uppdrag är att stödja, utveckla och företräda idrotten på Gotland. Vi kan hjälpa dig och din förening med kunskap, reflektion och stöd. Vi tar ställning!

Vill ni jobba på egen hand finns nedanstående tips:

Till styrelsen: Under rubriken Se och läsvärt finns kortfilmen "Välkommen - att känna sig inkluderad". Diskutera frågeställningarna som finns i filmen. Använd gärna SISU:s färdiga samtalsplan. Kontakta SISU Idrottsutbildarna.

Till SDF/KO: Vilka direktiv har ni fått från ert SF vad gäller "Allas rätt att vara med"? Hur får ni ut detta till era föreningar?

Till laget/träningsgruppen: Använd kaptensbindeln som kan lånas från Gotlands Idrottsförbund eller köp själva från RF:s kundtjänst. Kan användas vid en match eller träning. Diskutera hur vi är mot varandra och om alla får vara med. Vilken jargong har vi i laget/gruppen vad gäller kön/sexuell läggning? 

Till föreningen/förbundet: Diskutera svensk idrotts värdegrund "Allas rätt att vara med". Kan vår förening/förbund ta emot medlemmar utifrån den värdegrunden? Finns det några hinder eller möjligheter?

Vid klubbstugan: Under Gotland Pride visa upp en "tvättlina" eller något annat i regnbågens färger.

Till tränarna: Ni som är ledare för ett lag/träningsgrupp våga ta en diskussion om hur ni tar emot nya i gruppen och hur ni är mot varandra. Ledare-ledare, ledare-barn/ungdom, ledare-föräldrar. Som en "starter" kan någon ta på sig en regnbågsfärgad kaptensbindel.

Till ledare för barn: Gör ett collage eller målning utifrån regnbågens färger. Prata med barnen om hur man kan få alla att känna sig välkomna.

Till ledare för ungdomar: Diskutera i gruppen om det finns några hinder att vara med i vår grupp som HBTQ ungdom. Forskning visare att många HBTQ ungdomar ständigt får dölja vem man är och leva med rädslan för omgivningens reaktioner. Detta har lett till att flera har slutat idrotta.

Uppdaterad: 30 OKT 2017 15:30
Skribent: Jan Christoffersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498-20 70 50
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss