Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Tips till föreningar och förbund


Inkluderande idrott för alla
2025 känner sig pojkar och flickor, män och kvinnor och i olika åldrar och med olika förutsättningar och bakgrund välkomna i idrottsföreningen. Föreningens verksamhet ger människor med olika förmåga möjligheten att vara med. Träningen utvecklas efter individens kapacitet vilket utvecklar rörelseförståelse. 2025 speglar medlemmarna i idrottsrörelsen befolkningen i Sverige. Möjligheten att träna, tävla och engagera sig i en förening är inte beroende av individens ekonomiska förutsättningar eller var man bor.

Vill ni jobba på egen hand finns nedanstående tips:

Till styrelsen: Under rubriken Se och läsvärt finns kortfilmen "Välkommen - att känna sig inkluderad". https://www.youtube.com/watch?v=1gzRogTdMZQ
Diskutera frågeställningarna som finns i filmen.

Till förtroendevald, anställd, ledare och tränare: Använd utbildningswebben Inkluderande idrott https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisu/generell/organisation/inkluderande-idrott/

Till laget/gruppen. Vi har kvar några kaptensbindlar som kan lånas från Gotlands Idrottsförbund eller köp själva från RF:s kundtjänst. Kan användas vid en match eller träning. Diskutera hur vi är mot varandra och om alla får vara med. Vilken jargong har vi i laget/gruppen vad gäller kön/sexuell läggning? 

Vid klubbstugan: Under Gotland Pride visa upp en "tvättlina" eller något annat i regnbågens färger.

Till tränarna: Ni som är ledare för ett lag/träningsgrupp våga ta en diskussion om hur ni tar emot nya i gruppen och hur ni är mot varandra. Ledare-ledare, ledare-barn/ungdom, ledare-föräldrar. Som en "starter" kan någon ta på sig en regnbågsfärgad kaptensbindel.

Till ledare för barn: Gör ett collage eller målning utifrån regnbågens färger. Prata med barnen om hur man kan få alla att känna sig välkomna.

Till ledare för ungdomar: Diskutera i gruppen om det finns några hinder att vara med i vår grupp som HBTQ ungdom. Forskning visare att många HBTQ ungdomar ständigt får dölja vem man är och leva med rädslan för omgivningens reaktioner. Detta har lett till att flera har slutat idrotta.

Uppdaterad: 30 OKT 2017 15:30 Skribent: Jan Christoffersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498207050
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss