Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Har du en plats i ditt hem?

2017-12-15 08:48

Under hösten inledde Gotlands Idrottsförbund ett samarbete med Röda Korset Gotland, Rädda Barnen, Kyrkan och föreningen Tillsammans för ensamkommande på Gotland.
  • Uppdaterad: 15 DEC 2017 11:48

Vi har tillsammans fått i uppdrag att försöka hitta en säng och tak över huvudet till de ensamkommande asylsökande som fyllt eller åldersuppskrivits till 18 år.

När du som ensamkommande fyller eller blir åldersuppskriven till 18 år förlorar du din plats på ditt hittillsvarande boende och måste antingen flytta till ett anläggningsboende på fastlandet eller söka egen bostad på Gotland. Gotlands Idrottsförbund tillsammans med sina samarbetspartner letar nu tänkbara fadderhem så att ungdomarna kan få stanna kvar på Gotland och här fortsätta sin skolgång och få fortsatt vara i sitt nyligen funna sammanhang, som ofta finns i idrotten, till dess att de får slutligt besked om de får stanna i Sverige eller inte.

Fotbollsfamiljen Malm är en välkänd idrottsfamilj här på ön. De har öppnat sitt hem för Abdullah. 

-----------------

Svensk flyktingpolitik har ryckt 45 ensamkommande ungdomar på Gotland från en trygg miljö in i en oviss framtid.
Gotländsk idrott kan nu spela en avgörande roll där asylskäl, handläggningstider och partipolitik är placerade på bänken.
Fotbollstokiga familjen Malm i Vibble lät medmänsklighet och omtanke bestämma och välkomnade Abdullah som sitt fjärde barn – och förundras över obegripliga spelregler.

Överenskommelsen de regerande partierna socialdemokraterna och miljöpartiet enades om kan se ut som ett genombrott för de ensamkommande barnen. Isak Malm, fotbollstränare, fotbollsdomare och humanist i varje fiber, är skeptisk:
– Det finns en del intressanta detaljer i beslutet som skapar osäkerhet hos de här killarna. Det är ett tillfälligt, tidsbegränsat hårt villkorat uppehållstillstånd, som om det klubbas i riksdagen, ska börja gälla först sommaren 2018, säger han.

Ensamkommande ungdomar utan uppehållstillstånd förlorar när de fyller 18 år sitt boende och sin gode man. De måste då flytta till ett av Migrationsverkets valda asylboende på fastlandet – eller hitta någon annan stans att bo.

Ovissheten, oron och maktlösheten att kunna påverka sin situation tär på de här ungdomarna. De har med god hjälp av gode män och jurister fyllt i dokument och handlingar i evighet. Men just nu verkar en trygg framtid en evighet borta.

Genom fotbollen i IFK Visby fick Abdullah ett hem. Tack vare att via fotbollen i IFK Visby och tränaren Isak fick hanen plats han kan kalla hemma.
– Jag kunde inte prata svenska när jag kom till IFK Visby. Så jag var tyst. I IFK Visby har jag fått kompisar, jag har lärt mig prata svenska och jag förstår det svenska samhället bättre nu. Och jag har fått en ny familj jag känner mig trygg i, säger han 

Runt om på ön har idrottsföreningar öppna sina armar som vittnar om vilken insats de gär för de nyanlända – och vilken möjlighet till utveckling de nyanlända erbjuder för föreningens verksamhet.
Ebo StorSudret jobbar stenhårt för att hjälpa de nyanlända på Sudret. Fårösund har sedan 2015 då flyktingvågen sköljde över Sverige engagerat arbetat för att ge de nyanlända en chans att komma in i det svenska samhället.

För några veckor sedan öppnade Fårösunds GoIK sina dörrar för fyra ensamkommande ungdomar som enligt Migrationsverkets regler skulle kastas ut från region Gotlands boende och tvångsflyttas till okänd ort i landet.
– Vi har ordnat privat boende för en av ungdomarna och uthyrningsstugor där tre av dem de kommer bo med självhushåll. Boendet ligger nära Idrottscentret vilket ger de här aktiva ungdomarna tillgång till gym och andra träningsmöjligheter. Dessutom har vi personal som kan snacka med dem och ge dem en trygghet, säger Peter Nilsson Gotland Idrottsförbund som vid årsskiftet övergår till att börja arbeta för Fårösunds Idrottscenter.

Emma Gustafsson, projektledare för mångfald och integration på Gotland Idrottsförbund säger:
– Det är en perfekt så som familjen och Fårösunds GOIK har löst det. Att få komma till ett fadderhem tror vi är den bästa lösningen för dessa killar. Det kan vara svårt att gå från ett boende i HAIMA till eget boende över en natt, säger hon.

Gotlands Idrottsförbund, Röda Korset, Rädda Barnen, Svenska Kyrkan och andra lokala nätverk ber nu om hjälp för de 45 ensamkommande killarna som i december står utan boende.

Juluppropet - sprid gärna vidare

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498207050
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss