Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Adrenalindusch efter simhopp

2018-02-20 12:58

Simhopp är ingen sport för de rädda. Eller också är sporten precis det. – Jag var mest orolig för att det skulle göra ont. Men det gjorde det inte, det var både kul och riktigt bra träning, säger Robert Söderlund.
  • Uppdaterad: 2018-02-20 12:58

När Sportspanarna tog plats i Solbergabadets simhall för att under ledning av Wisby Simsällskaps Lena Johansson, Petra Wate och Matilda Johansson delta i ett träningspass med klubbens vuxengrupp sågs en del flackande blickar bland spanarna.
Osäkerhet inför det okända märks, men Sportspanarna vore inte Sportspanarna om de backar för en utmaning.
Det visade sig att alla kan träna simhopp:
– Jo, verkligen. Vi har 6-åringar i verksamheten och 50-plussare. Men man behöver nog ha ett visst mått av mod. Det är många moment att behärska och flera element – man börjar på land, sedan är man i luften för att slutligen landa i vattnet, säger Lena Johansson.

Wisby SS har sedan drygt tre år tillbaka en sektion för simhoppare. På kort tid har man gått från noll till femtio medlemmar. Ungdomar och vuxna, killar och tjejer i ett generöst åldersspann.
Det som för den oinvigde verkar vara en extrem sport är en sport som tränar såväl styrka som rörlighet, koordination, teknik och kroppsuppfattning.
– Vi försöker göra det så lekfullt som vi kan. När de kliver upp ur vattnet ska de ha övervunnit sin rädsla och känna att de klarat av momentet oavsett om det är en volt eller hopp rakt fram, säger Lena Johansson.

Passet inleddes i Solbergsaskolans gympasal där ett 45-minuters uppvärmningspass fick spanarna att inse att simhopp kräver såväl magmuskler som sträckt vrist.
– Det här passar alla som gillar att utmana sig själv. Jag är inte helt bekväm med kullerbyttor under vattnet men i dag fixade jag det och mycket mer, tack vare bra ledare, säger Lina Lindblad.
Vid bassängkanten gick de igenom stilarterna pik, rak stil, gruppering, pedagogiskt illustrerat på blädderblock. Svårighetsgraden stegrades och innan den avslutande tävlingen hade några av de modigaste spanarna, i varierande stil, hoppat från fem meter.

Kan man träna sig till att bli modig?
– Har man roligt kommer modet. Det är olika ambitionsnivå bland våra simhoppare så vi anpassar varje pass efter varje individ och uppmuntrar dem att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och ambitioner, säger Lena Johansson.
Elias Björkman var en av spanarna som klev upp i 5-meterstornet för ett nappatag med sina gränser.
– Det här var roligare än jag trodde, jag kände inte att jag behövde vara duktig eftersom man gläds åt varandras hopp. Det var bra tempo i övningarna, det gillar jag, säger han.
En upplevelse som speglar klubbens målsättning:
– Man kan vara på olika nivåer, vi har olika moment i träningen där vi väver in kamratskap och samarbetsförmåga i små tävlingsmoment, säger Lena Johanson.

BETYG:

Simhopp/Wisby Simsällskap

KUL
 
Totalt: 35
Snitt: 4.4                     

ANSTRÄNGANDE
Totalt: 28
Snitt: 3.5           

ARENA
Totalt: 27
Snitt: 3.4               

FOLKHÄLSA 
Totalt: 34 
Snitt: 4.4               

GEMENSKAP
Totalt: 32
Snitt: 4

Fakta
Simhopp är en bedömningssport med en skala från 0 till 10 poäng. Fem domare där högsta och lägsta domarsiffrans stryks, övriga tre domares siffror adderas och multipliceras med hoppets svårighetsgrad. Vid syncrohoppning tävlar hopparna två och två. De utför sina hopp samtidigt från samma höjd och med samma hopp.
Wisby SS:s vuxengrupp tränar på onsdagar, barn på söndagar och tävlingsgruppen söndag, tisdag och fredag. Klubben har prova-på-kurser vid terminsstarten.
Hemse BK bedriver simträning i Hemsebadet.

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498-20 70 50
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss