Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Bra adrenalin och lite mjölksyra

2018-05-30 09:35

  • Uppdaterad: 2018-05-30 09:35

Sportspanarna kom laddade till Visby Skyttegille för att testa luftgevär och fick ärrade ledare att lyfta på ögonbrynen.
– De var jätteduktiga allihop, verkligen imponerande. Jag är lite överraskad, säger Leif Lindberg, ordförande i Visby Skyttegille.

Skytte är en traditionsrik paradgren på Gotland. Pistol, gevär, luft och kula, bana eller fält – gotländska skyttar har av hävd hävdat sig bra. Titta bara på resultaten under Island Games där skyttarna alltid svarar för en betydande del av medaljskörden.

Men tiderna är tuffa, Visby Skyttegille har, liksom flera andra gotländska idrottsföreningar, svårt att rekrytera nya medlemmar – och att behålla dem.
– Det är många som kommer och provar, sen dyker de inte upp igen och jag vet inte riktigt var skon klämmer. När vi frågar ungdomarna säger de att skytte är skoj, säger Leif. Vi har haft prova-på-aktiviteter med skolor och fritidsgårdar men det har inte riktigt tagit fart.

Skytte är en jämlik sport, alla tävlar mot alla, målet är lika stort, placerat på samma avstånd.
– Tjejerna mognar lite tidigare än killarna så som juniorer har tjejerna ett försprång. Men killarna kommer i kapp när de blir seniorer, säger Leif.
Sportspanarna fick en snabbkurs av Leif Lindberg, Sven Yxfeldt och Jenny Gardelin, grunderna först – tävling därefter. Sittande och stående.
Elin Björkman var pricksäkrast, millimetertätt följd av Mathilda Kinberg. Samtliga på imponerande höga resultat. Elin var ödmjukt blygsam efteråt:
– Jag är övertygad om att alla kan skjuta luftgevär och ha roligt med sporten oavsett om man är kille eller tjej, ung eller gammal. Det var bra adrenalin i dag…och lite mjölksyra i stående, säger hon.

Sporten verkar fungera som terapi för oroliga själar. Klubben har märkt en lugnande inverkan på ungdomar som är stressade och splittrade.
­– Det är ju en koncentrationssport och de lär sig att de måste lugna ner sig och ta det lugnt. Vi märker stor skillnad på dem som är lite oroliga, efter en vintersäsong här är det stor skillnad, säger Sven Yxfeldt. Vi har fått hit grabbgäng som ska vara lite tuffa, men det funkar inte, då får de gå hem.

Skytte kan också vara en fostrande idrott eftersom sporten kräver ritualliknande rutiner och en tydlig metod i utförandet. Samma moment, samma rörelser, slappna av, en koncentrerad attityd som inte får störas.
Vilka talanger krävs för att bli en duktig skytt?
– Envishet är en bra egenskap, att vara uthållig. Det är bra att ha ett naturligt lugn, mycket sitter i huvudet, säger Sven.

Fakta/skytte 
Visby Skyttegille bildades 1885 och är en av de äldsta föreningarna på Gotland. Första skjutplatsen låg strax utanför Östergravar, i dag har de en källarlokal på Gråbo och vid Svajde. Andra skytteklubbar på Gotland: Ala-Gammelgarn SkF, Bara SkF, Endre SkG, Garda-Lau SG, Hesselby SG, Hoburgs SkG, KA 3 Skytteförening, Klinte Skyttegille, Lokrume-Fole SK, Lärbro SkG, Närs SF, Slite Pistolskytteklubb, Stenkumla SkG, Stånga SgK, Visborgs Skytteförening, Visby Lerduveklubb, Visby Nationalbeväring, Väte SkG.

BETYG: Visby Skyttegille

KUL Totalt: 29, Snitt: 4.7      
ANSTRÄNGANDE  Totalt: 16, Snitt: 2.3        
ARENA  Totalt: 23, Snitt: 3.3      
FOLKHÄLSA   Totalt: 35, Snitt: 5        
GEMENSKAP  Totalt: 21, Snitt: 3

               

                                           

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498-20 70 50
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss