Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

"Killar och tjejer kan spela på lika villkor"

2018-02-06 14:56

För att ha kul med curling behövs en smula balans men inga förkunskaper Sportspanarna åkte till Slite ishall för att besöka en klubb som klättrar i seriesystemet. – Jag tycker det är roligt med gemenskapen, det är en lagidrott. Man lär av varandra och man stöttar varandra, alla är lika viktiga i laget, säger Fredrik ”Fräcka” Malmqvist, ordförande och spelare i Slite Curlingklubb.
  • Uppdaterad: 2018-02-06 14:56

Likt alla sporter ger träning resultat. Det märktes på Sportspanarna som efter de första trevande försöken snabbt blev skickligare efter instruktioner av Patrik Malmqvist. De fixade inte kontrollerade curlar, självklart – men det blev halvtrångt i boet efter en timme.
– Förvånansvärt kul, säger Lina Lindblad. Det är ju halt så det är en bra övning för koordinationsförmågan. Det var spännande, känns som att allt kan hända.

Oavsett kön, lön, ålder, religion eller förkunskaper, på isen är alla jämlika inför boets centrumlinje dryga 34 meter bort. Funktionsnedsatta spelar i rullstol där de med hjälp av en specialpinne ger stenen fart. På med hjälmen, hitta en glidsko och greppa kvasten – svårare behöver det inte vara.

Förutsättningarna är enkla, det är som att kasta prick på ett iskallt och halt underlag med en sten i granit som väger mellan 17 och 19 kilo. Närmast mitten ger poäng. Men det finns taktisk logik i hur man bygger ett bo som tar många träningstimmar att lära.
­– Den första stenen är lika viktig som den sista. Med första stenen bestämmer man spelet. Curling blir mer och mer intressant ju mer man lär sig, säger Fredrik.

Att ha kul med curling är lätt, i alla fall om vi ska tro Sportspanarna. Att curla med precision är svårt.
– Det var jättekul…men halt. Superroligt, jag ville slå fler stenar. Rolig sport, men man har inte de taktiska finesserna riktigt klara för sig. Klurigt med känslan för hastighet och riktning, momentet att sopa inte helt lätt att förstå, var några av kommentarerna efteråt.

Slite Curlingklubb är drygt ett år gammal, men det har spelats curling i hallen i fem. I dag har den relativt färska klubben 25 spelare, i fjol debuterade man i seriespel med en rivstart och gick upp en division.
– I år har vi tre lag i fastlandspel i Mälardalens division fyra och fem. Vi har tre fastlandskillar i laget som spelat curling i olika lag, deras erfarenhet har lärt oss mycket, säger Fredrik.

Vad är tjusningen med curling?
– Gemenskapen, det är en bra lagidrott. Det behöver inte vara jättejobbigt om man inte vill. Det här är en idrott som killar och tjejer kan spela på lika villkor, alla kan komma och träna med oss, 7 eller 80 år spelar ingen roll, säger Fredrik Malmqvist.


FAKTA
Slite Curlingklubb bildades för två år sedan, ordförande är Fredrik Malmqvist, klubben har 25 spelare i tre lag som deltar i Mälardalens serier. Slite i div 4, Team Walas och Black Business i div 5. Träningar tre kvällar i veckan ingen speciell tränare, men tre spelare i klubben från Stockholm med div 2-rutin ger goda tips. I hallen arrangerar man ett 20-tal företagsevent varje år.
Så här spelas curling: Ett lag består av fyra spelare som tävlar på en isbana som är 44.5 meter lång och 4.5 meter bred. Stenen får väga upp till 19,96 kilo. Poäng räknas för varje sten i boet som ligger närmare centrum än motståndarens bästa sten. Spelarna turas om att spela sina stenar under spelomgången, åtta stenar per lag. Sopning justerar stenens bana.

Betyg CURLING/Slite Curlingklubb

KUL                                    
Totalt: 23     
Snitt: 3.8

ANSTRÄNGANDE                
Totalt: 12      
Snitt: 2

ARENA                               
Totalt: 23     
Snitt: 3.8

FOLKHÄLSA                        
Totalt: 28     
Snitt: 4.6

GEMENSKAP                      
Totalt: 28     
Snitt: 4.6

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498-20 70 50
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss