Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Östersunds annorlunda fotbollsresa inspirerade

2018-04-16 10:13

Östersund FK inledde för tolv år sedan en fotbollsresa som tog dem in i teatersalonger och konstutställningar, upp på dansgolv och engagemang i biblioteksprojekt. Resan har byggt en förening som nått fotbollseuropas finrum. – Det här har gjort oss alla modigare och tryggare. Vi har lärt känna varandra på ett djupt plan vilket gör det lätt att möta problem när de uppstår, säger Lasse Landin, kanslichef.
  • Uppdaterad: 2018-04-16 10:13

Ingen fotbollsintresserad har undgått Östersund FK:s framfart på fotbollsplanerna, från division IV-förening till elitklubb, som i fjol mötte Arsenal på Emirates Stadium i Europa League. Vägen till eliten stampar av i FN:s deklaration för alla människors lika värde och har på lite okonventionella metoder byggt en modig förening med goda värderingar.
– Kultur är ett fantastiskt verktyg för att skapa trygga människor. Kultur kan förändra saker även inom fotbollen. För oss är kultur ett träningsredskap för att vinna matcher, med en massa lärorika bieffekter, säger Landin.

GI och SISU hade bjudit Lasse Landin till Visby för att berätta hur Östersund FK lyckades skapa en framgångsrik fotbollsförening i en del av landet där fotboll inte är den största sporten. Ett 50-tal personer ur den gotländska idrottsrörelsen hade samlats för att ta del av hans föreläsning.
De bjöds på en berätelse om en förening som ville till eliten men inte visste hur.
– Vi lade grunden genom att styrelsen under flera dagar väldigt noga tog fram en plan för hur vi skulle nå vårt mål, säger Landin. Vi ville bygga en förening byggd på kärlek, inte hat, på goda värderingar som alla kan identifiera sig med. Vi skulle ha en sund ekonomi och en tolerant miljö där misstag är möjligheter till utveckling.

Bland åhörarna fanns Mikael Waktel, tidigare fotbollsledare i Dalhems IF:
– Vi har arbetat med ett projekt om människors lika värde tillsammans med Frälsningsarmén. Man behöver vara modig och prestigelös för att testa sina gränser, man kan betydligt mer än man själv tror, säger han.
Även Sportspanarna var på plats, Gustav Löfgren som arbetar på kulturmyndigheten Riksantikvarieämbetet, säger:
– Jag gillar kopplingen mellan kultur och sport som jag tycker sker alldeles för sällan. Kultur och sport har likheter och det finns skillnader, men i grund och botten tror jag de har samma mål och funktioner. Att höra hur Östersund fått ihop det är fantastiskt.

Är Sportspanarna redo för en kulturspaning?
– Absolut, vi är öppna för att flytta våra gränser. Det är det vi gör varje gång med våra spaningar, man känner sig i regel nöjd när man testat även om det gått dåligt, säger Eva Sandin.

Östersunds FK har genom åren genomfört en rad – i fotbollssammanhang – oortodoxa aktiviteter. De har skrivit ett teaterstycke som spelare och ledare framfört, samarbetat med bibliotek, skrivit en bok, framfört en balett, arrangerat konstutställningar och certifierat sig i HBTQ-frågor, och en hel del mer.
– Alla har deltagit i våra aktiviteter, spelarna, ledarna, kansliet…några har klagat men de som inte ville vara med fick byta klubb, säger Landin. Vi lärde känna varandra otroligt bra under den här processen.
Klubben blev idiotförklarade av många – men höll fast vid sin idé. I dag har de en fotbollscoach och en kulturcoach och är en fotbollsklubb att räkna med.

Sportspanarna är en trygg grupp som just nu åker Gotland runt och testar nya sporter – och sina gränser.
– Det är jobbigt att bli osäker, men kan man göra obekväma saker tillsammans får man bättre självkänsla och självförtroende och växer som människa, säger Lasse Sandin.

Vilka tips kan du ge den gotländska idrotten?
– Det allra viktigaste är det som många tycker är tråkigast – att lägga grunden med tydliga mål och hur man ska nå dem. Varje förening måste hitta sin metod. Det viktigaste är att starta, ta hjälp av experter och lära sig längs vägen.

Skribent: Roger BJörkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498-20 70 50
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss