Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Sportspanarna föll för jyckarnas dragkraft

2018-01-24 15:00

Draghundssporten är inte stor på Gotland. Men det är bra drag i sporten. Sportspanarna upptäckte glädjen i att samarbeta med en hund i löpspåret. - Typ det roligaste jag gjort, sjukt kul, säger Emelie Edwardson när hon kommit i mål efter sitt första varv.
  • Uppdaterad: 2018-01-24 15:00

En frostnupen kväll vid VOK-stugan där spåret var spårigt men hårt och en kall måne kastade blåaktiga skuggor i skogen testade Sportspanarna något blott några få på Gotland sysslar med. Draghund på programmet och det vilade en nervös förväntan i luften.
– Det blir kul när man sportar tillsammans med en hund. Det blir extra kul om hunden brinner för det här, då kan till och med den som inte är sportintresserad bli sportintresserad, säger Marcel Paulsson, Draghund Gotland som gav Sportspanarna en lektion.
Han är tillsammans med Per Mellqvist drivande i Draghund Gotland, en sektion i Visby Brukshundsklubb. Marcel sköter träningarna, Per tar hand om administrationen.

Varför ska man börja med draghundssport?
– Det är en härlig sport där människa och hund gör något tillsammans. Jag tycker man ska prova och se om det passar, säger Marcel.
Av Emelie Edwardsons blick att döma passade sporten henne bra. Även de andra i Sportspanargänget blev bitna efter första rundan.
Eva Sandin tog sig runt spåret med hjälp av Wilma, sin egen Golden Retriever:
– Det är kul att vara ute i naturen, och hunden tycker om att springa. Det kan vara ganska jobbigt det här, båda får motion och frisk luft.

Gör inte misstaget att tro att draghundssporten fråntar människan ansvar att hjälpa till att navigera ekipaget genom naturen. Hunden gör oftast glatt sitt – men uppmuntrande hejarop brukar ge positiv effekt.
Backig bana, då blir det jobbigare även för föraren. Draghundssporten är fysiskt ansträngande, puls och adrenalin i en härlig mix.
– Men det viktigaste är att man har kul. Och att man hittar en nivå som passar sig själv och hunden, säger Marcel.

Likt annan sport gäller det att börja lugnt och öka succesivt. Ovana muskler kommer till användning, rumpa och ben brukar inledningsvis protestera en smula.

Vad bör man tänka på, Marcel?
– Uppvärmning är jätteviktigt, både för dej och för hunden. Gå lite lugnt först, småspring lite och stretcha både dej och hunden. Vattna hunden ordentligt, kanske redan dagen innan om det är varmt. Och ät klokt så du har tillräckligt med energi.

Sporten är relativt ny på Gotland, 2015 bildades en sektion under Visby Brukshundsklubb med Per Mellkvist som initiativtagare. Ännu inga tävlingar arrangerade, funktionärsutbildning pågår, men cirka 20 ekipage är relativt aktiva. Ingen av de övriga brukshundsklubbarna på Gotland har i dagsläget en draghundssektion.

Worsteh, fågelhundar, blandras, schäfer, Golden retriever, Sibirian husky, Dobermann funkar bra i spåret, olika klasser för olika hundar.


Någon ras man inte bör ha som draghund?
– Alla kan dra, men ska du tävla så undvik de stora raserna, de är inte lika snabba eller uthålliga som vissa raser.
En sammanfattning av Sportspanarnas intryck låter så här:
­– Det gick fort, människa och djur tillsammans är häftigt. Så sjukt galet kul! Ett lyckopiller deluxe. Jag blev ordentligt andfådd och svettig. Mycket adrenalin och mjölksyra, men om man vill kan man bara åka med. Jobbigt och lite läskigt när det gick fort.


Fakta/Draghund Gotland
Visby Brukshundsklubb är enda förening på Gotland med draghund i sin verksamhet.
Sporten utövas med med 1 hund (linlöpning), cykling med 1 hund (bike), sparkcykel med 1 eller 2 hundar eller köra vagn (rig) med 4, 6 eller 8 hundar. 
Vid linlöpning är hunden fäst till föraren med ett midjebälte. Vid cykling kan man ha samma koppling eller ha hunden fäst till cykeln. I övriga klasser ska hunden vara fäst till fordonet. Distanserna är ofta 3-5 km. Man tävlar även i stafett med linlöpning-kickbike-cykel. 

BETYG: Draghund Gotland/Visby Brukshundsklubb
KUL
Snitt: 4.8    
Totalt: 29   

ANSTRÄNGANDE
Snitt: 3.8 
Totalt: 23

ARENA   
Snitt: 4    
Totalt: 24             

FOLKHÄLSA
Snitt: 3.6
Totalt: 22                 

GEMENSKAP
Snitt: 3.8
Totalt: 23

Foto: Roger Björkman

 

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498-20 70 50
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss