Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Är din idrottsförening arbetsgivare?

2019-01-10 08:22

Då får du här lite information som kan vara bra att känna till. Från och med i år har Skatteverket infört att alla arbetsgivare ska tillämpa AGI dvs Arbetsgivardeklaration på individnivå. I stället för att skicka en kontrolluppgift på hela årets inkomst i januari året efter så ska nu alla arbetsgivare skicka in en deklaration direkt månaden efter utbetalningen. Men det finns även undantag för vissa idrottsföreningar.
  • Uppdaterad: 10 JAN 2019 08:22

Vi bifogar en sammanställning av den information som finns på Skatteverkets hemsida som gäller just för idrottsföreningar. Där kan du läsa om hur och när du rapporterar in löner och ersättningar, hur olika ersättningar beskattas inom idrotten och hur det fungerar med reklamskatt. Där står också om hur en säsongsregistrerad arbetsgivare ska göra.

Bifogat finns även blanketten Deklarationsombud som ska skickas in till Skatteverket om ni har någon ny som ska rapportera in era löner via e-tjänsten. Kom då ihåg att även skicka med protokoll på vem som är firmatecknare.

IF som arbetsgivare inkl reklamskatt

SKV blankett SKV 4809 Deklarationsombud

All information hittar du på Skatteverkets hemsida:

https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/foreningar/ideellforening/redovisalonersattningarbetsgivaravgiftochskatteavdragsomideellforening.4.6f9866931215a607a4f80009169.html

Skatteverket har även webbseminarier för förening – anmäl via deras hemsida:

https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/startaochdrivaforetag/informationstraffarochwebbseminarier/foreningar.4.57cadbbd15a3688ff44f6c6.html

 
Information till anställda

Som arbetsgivare är det även viktigt att informera sina anställda om vad detta innebär. Nedan finns förslag på text med frågor och svar som kan skickas till de anställda.

Från och med i år har Skatteverket infört att alla arbetsgivare ska tillämpa AGI dvs Arbetsgivardeklaration på individnivå. I stället för att skicka en kontrolluppgift på hela årets inkomst i januari året efter så ska nu alla arbetsgivare skicka in en deklaration direkt månaden efter utbetalningen. Det innebär att det är extra viktigt att rapportera in sin tidrapport, läkarintyg, VAB, mm i god tid och att kontrollera sin lönespecifikation direkt vid utbetalningen för att kunna påpeka för sin arbetsgivare om något inte stämmer.

Här följer några frågor och svar på hur de nya reglerna påverkar oss alla.

 

1. Vad är den största förändringen för mig som anställd?

Den nya lagen kommer till stor del underlätta för dig som anställd. Det blir enklare att ta del av uppdaterade uppgifter om utbetalningar, som vi arbetsgivare och andra utbetalare lämnar via Mina Sidor på Skatteverket. Detta ger dig som privatperson bättre koll på din privatekonomi. Du kan i ett tidigt skede kontakta utbetalaren om du upptäcker att någon uppgift är felaktig. Om du ser att du riskerar att betala för lite skatt under året finns möjlighet att ansöka om att skatten justeras under inkomståret, istället för i din inkomstdeklaration året efter. Detta brukar kallas för jämkning (mer om jämkning på Skatteverket.se).

Den nya lagen AGI ersätter de årliga kontrolluppgifterna som skickas till dig som anställd. På årsbasis kommer det se ut så här framöver:

2019

- I januari 2019 kommer du få den årliga kontrolluppgiften precis som tidigare. I kontrolluppgiften hittar du all information om lön, pension och annan ersättning som betalades ut till dig under 2018.
- Lönebesked/utbetalningsbesked från utbetalaren varje månad samt möjlighet att se alla uppgifterna på ’”Mina sidor” på Skatteverkets hemsida.

2020
- Lönebesked/utbetalningsbesked från utbetalaren varje månad.
- Från och med år 2020 kommer du inte att få någon årlig kontrolluppgift för löneuppgifterna. I stället kommer du att kunna se alla uppgifter som utbetalaren redovisar till dig i inkomstdeklarationen. Undantag gäller för personer som får pension utbetalad via en pensionsförsäkring. När det gäller de utbetalningarna, kommer en årlig kontrolluppgift fortfarande att förekomma. Undantaget gäller även för idrottsersättning under ett halvt basbelopp från en idrottsförening som inte är anmäld som arbetsgivare, även då kan en årlig kontrolluppgift skickas ut.

Sammanfattningsvis kan man säga att det egentligen inte är någon större skillnad för dig som anställd, du behöver inte göra något speciellt inför att reglerna ändras. Men det finns saker som kommer underlätta för både dig som anställd och för oss arbetsgivare, läs mer om detta i nästa punkt!

 

2. Vad förväntas av mig som anställd?

Proaktivitet och ett bra samarbete mellan dig som anställd och oss som arbetsgivare är nyckeln till framgång vad gäller det nya sättet att jobba med AGI. Kom ihåg att i god tid meddela oss arbetsgivare om något som kan påverka löneutbetalningen inträffar. Håll även ett extra öga på dina lönespecifikationer och utbetalningar för att upptäcka eventuella felaktigheter. I februari 2019 öppnar en ny tjänst på Skatteverket där du kan följa utbetalningarna löpande varje månad, spana in den!

 

3. Vad händer om det blir fel med min löneutbetalning?

Skulle det bli fel i en lönespecifikation behöver du som anställd direkt meddela oss om felet. Då finns det nämligen möjlighet för oss som arbetsgivare att justera uppgifterna innan arbetsgivardeklarationen ska skickas iväg och vi slipper då rätta arbetsgivardeklarationen i efterhand. Om felet upptäcks senare, behöver den som rapporterar in lönerna istället lämna in en rättelse eller omprövning av den arbetsgivardeklarationen. 

Vi tar det en gång till: kontrollera dina lönespecifikationer så snart du kan, och säg till i förväg om du tror att något kommer att påverka löneutbetalningen. Det är enklast för oss alla om de inrapporterade uppgifterna blir rätt redan från början! 

 

4. Så... jag ska i princip bara jobba på som vanligt, men ha lite extra koll på min lönespecifikation och se till att i god tid meddela min arbetsgivare om eventuella ändringar?

Korrekt! Och du - fråga oss hellre en extra gång om något känns oklart eller om du är osäker på din lönespecifikation. Vi löser det tillsammans!

5. Varför införs den här lagen egentligen?

En av bakgrunderna till de nya reglerna är att effektivisera arbetsgivarnas lämnande av uppgifter till olika myndigheter, eftersom aktörer som Försäkringskassan, Kronofogden och Migrationsverket får direkt tillgång till vissa uppgifter som lämnas i den nya typen av arbetsgivardeklaration. På det här sättet kommer servicen till dig som individ att öka. En annan bra sak med den nya lagen är att risken för fel i rapporteringen kommer minska, eftersom uppgifterna är mer uppdaterade än tidigare. Satsningen innebär också en minskad risk för skattefusk.

 

 

Skribent: Carin Larsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498207050
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss