Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Gotländsk damidrott växer med miljonarv

2019-02-18 17:00

  • Uppdaterad: 18 FEB 2019 17:00

Gotländsk damidrott har fått en unik möjlighet att växa sig starkare. Ett arv på tre miljoner kronor finns i potten för att stärka flickors möjligheter att ta sin sport in i framtiden.
Fyra pilotprojekt är sjösatta – och det märks redan resultat.

Helt nya möjlighet har öppnat sig för den gotländska damidrotten tack vare ett arv efter Robert Hägg, en privatperson med starkt intresse för gotländsk damidrott.
Klubbarna kan ansöka om pengar för att på ett långsiktigt stärka klubbens möjligheter att utbilda, utveckla och inspirera sina ledare och medlemmar. En skriftlig beskrivning av projektet skickas till Gotlands Idrottsförbund. Gemensamt tar GI och föreningen fram en projektplan.

I Arvets villkor finns angivet att klubbarna och Gotlands Idrottsförbund har regelbundna avstämningar där föreningarna beskriver hur arbetet fortskrider. Träffarna är även tillfällen för GI/Sisu att tillsammans med föreningarna diskutera nya idéer och hitta utvecklingspotentialer.
Tre miljoner kronor är placerade på ett sparkonto för att delas ut till föreningar som vill satsa extra på sina tjejer. Så länge det finns pengar på kontot delas de ut.

IK Graip konståkning, VIF Gute Handboll, Visby Roma Ungdom Tjejhockey och Wisby Simsällskap simhopp har ansökt om pengar och blivit beviljade medel för sina satsningar.
Här en kort presentation av föreningarnas planer för att stärka sina tjejer in i framtiden:

Visby Roma Ungdom, tjejhockey
Projektet:
Utbildning av kvinnliga ledare i ishockeyns alla former (tränare, materialare, lagledare, domare). Nyrekrytering av flickor i Tre Kronors ishockeyskola, samt fortbilda och stärka spelarna i laget (möta förebilder, kostutbildning, psykisk ohälsa, ätstörningar, barmarksträning/fys). Bjuda in starka förebilder: Danijela Rundqvist, Maria Rooth, Hanna Rylander. Klubben ska även arbeta för att erbjuda äldre spelare och tidigare utbildade kvinnliga ledare, ut- och fortbildning.
Beslut: Arvet tar kostnad för ledarutbildning på fastlandet samt att stärka laget med externa förebilder.

IK Graip, konståkning
Projektet: Stärka tränar-, ledar- och domarförsörjningen i föreningen för att långsiktigt kunna erbjuda träning och tävling i konståkning.
Behov: Fler högutbildade tränare samt utbilda nuvarande tränare och ledare i stegutbildningarna för att avlasta klubbens steg 3-utbildade. Ta fram individuella tävlingsprogram. Rekrytera fler ledare till alla tre konståkningsområden: tävlingsåkare, speed och skridskoskola. Utbilda domare.
Beslut: Arvet tar av kostnaderna i stegutbildningarna, samt auskultation med Li Bäckdahl. För träningshelger för tävlingsåkarna på ön. Domarstöds- och utbildningskostnad för att utbilda egna domare. Grundtränarutbildning för de nya ledarna på hemmaplan. Föreningen skriver avtal med de som utbildas så att de stannar minst två år i klubben och arbetar för ledare- och tränarförsörjning.

Wisby Simsällskap simhopp
Projektet:
Skapa förutsättningar för kvalitativ träning, bibehålla aktiva unga tjejer och introducera aktiva som unga ledare.
Behov: Gotland har begränsade möjligheter till kvalitativ träning med endast en bassäng som har det djup som krävs. Anna Lindberg, en av Sveriges bästa simhoppare har utvecklat ett träningsprogram som följer Svensk Simhoppslinje. Alla tränare utbildas i programmens innehåll och får verktyg (surfplattor) med instruktionsfilmer för alla övningar.
Beslut
: Arvet tar kostnaden för träningsupplägget med Anna Lindberg, inköp av sex surfplattor för att utbilda och utveckla tränare och unga ledare.

VIF Gute, handboll
Projektet:
Föreningen vill långsiktigt säkra ledarförsörjning, spelarutveckling och nyrekrytering. Idag samarbetar man med Garda IK:s flicklag, för att stärka damhandbollen på ön.
Behov: Genomföra ett kombinerat utbildnings- och träningsläger, där damerna får möjlighet att träna med annat lag, utbildas av deras ledare/tränare i spel men även i ledarrollen. Genomföra en ledarutbildningshelg på Gotland för befintligt damlag och F16, för att långsiktigt ombesörja ledarförsörjningen. Detta sker i samverkan med Garda IK:s flicklag, ledarutbildning både i teori och praktik.
Beslut: För att få ett långsiktigt utslag av satsningen behövs möjlighet att fortbilda ledare, träffa förebilder inom handbollen samt fortsatt spelarutbildning.

Foto: Roger Björkman

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498207050
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss