Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Ökad takt - inte #timeout i jämställdhetsarbetet!

2017-11-23 14:03

Uppropet #timeout, idrottens #metoo, som 2.290 kvinnor aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar inom svensk idrott har skrivit under, visar tydligt att det är dags att på allvar starta diskussioner om sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp inom idrotten. Normerna inom idrotten behöver förändras och där kan nya utbildningswebben Inkluderande idrott vara till stor hjälp!
  • Uppdaterad: 2017-11-23 14:14

-Att trakasserier och övergrepp sker handlar i grunden om avsaknad av jämställdhet. I många idrotter och föreningar finns  en maskulinitetsnorm som idrottsrörelsen behöver arbeta med. Synen på hur en manlig idrottare ska se ut, hur han ska bete sig och vad han ska säga behöver vi diskutera och förändra, säger Katarina Halvardsson, distriktsidrottchef på  Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. 

På Riksidrottsmötet i maj i år tog svensk idrott gemensamt ett strategiskt beslut om att takten i jämställdhetsarbetet behöver öka och tydliga mål fastslogs.

-Jämställdhetsarbetet har gått på tok för långsamt hittills. Initiativen #timeout och #metoo ger liv åt normkritiska diskussioner och förhoppningsvis leder det till att våra medlemmars medvetenhet om att en förändring behövs ökar. Att kvinnor blir osynliggjorda, tafsade på och verbalt och fysiskt kränkta är inte okej, säger Katarina.

Med hjälp av utbildningswebben Inkluderande idrott, som Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna nyligen har sjösatt, kommer det att bli lättare att ta diskussioner om normer i föreningarna. Webben är fullspäckad med fakta, filmer och diskussionsunderlag.

-Vi behöver lyfta upp och synliggöra rådande privilegier och begräsningar och bli medvetna om matchokulturens påverkan. Normer är oskrivna regler som de flesta förhåller sig till och som fördelar makt mellan människor. Normer sätter ramar som inkluderar vissa men exkluderar och begränsar möjligheterna för andra. Normer finns inte av sig själva, det är vi som bär upp och förhåller oss till dem. Därför kan vi också utmana och förändra dem.

- Våra idrottskonsulenter står redo att hjälpa föreningar som vill jobba för en inkluderande idrott. Det är bara att kontakta oss, säger Katarina Halvardsson.

Länk till nya utbildningswebben Inkluderande idrott

Kontakta våra idrottskonsulenter för stöd i arbetet med att utveckla en normkritisk och inkluderande verksamhet

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss