Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Underdogs speglar idrott på olika villkor

2017-10-05 13:27

Under ett år har dokumentärfilmaren Ingela Lekfalk följt spelarna i Luleå Hockey/MSSK och damlandslaget. På onsdagskvällen föreläste hon om hur det är att vara kvinna i idrottens värld.
  • Uppdaterad: 2017-10-05 13:33

I dokumentärfilmen Underdogs, som har premiär vintern 2018, får vi följa en generation hockeytjejer som under sin uppväxt tränat och spelat i grabblag. Individer som betalar med sitt eget blod och svett för att få göra det de älskar – spela hockey.

Föreläsningen Underdogs är ett led i ett intensifierat arbete att göra idrotten jämställd. Idrottsrörelsen arbetar gemensamt mot jämställdhetsmål 2025 som fastställdes vid RF-stämman 2017. Det övergripande målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen. Det kräver att resurserna fördelas likvärdigt och rättvist till flickors och pojkars samt kvinnors och mäns idrottande. Båda könen ska ha tillgång till kompetenta tränare och ledare samt likvärdiga förutsättningar för träning och tävling, såsom tillgång till anläggningar, träningstider och ekonomiska resurser. 

På plats under kvällen fanns också före detta landslagsbacken Emma Eliasson som är en av de medverkande i dokumentären.

- Det är först nu som jag har reflekterat över hur dagarna såg ut när jag var aktiv. När jag spelade handlade det bara om att lösa det, man hade inget val", svarade Emma på frågan hur hon orkade med både hockeyn och skola/jobb.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss