Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Anders Alm Johanna Fällman och Eva-Stina Johansson

Johanna och Eva-Stina stolta stipendiater

2018-11-21 17:56

Ishockeyspelaren Johanna Fällman och basketledaren Eva-Stina Johansson fick idag motta Region Norrbottens Idrotts- och idrottsledarstipendium.
  • Uppdaterad: 21 NOV 2018 17:56

Stipendierna delades ut under regionfullmäktiges sammanträde, samtidigt som kulturstipendierna Rubus Articus.

Idrottsstipendiet på 50 000 kronor tillföll hockeyspelaren Johanna Fällman.

– Jag har fått uppleva mycket med mitt hockeyspelande, sex VM för Sverige och ett OS. Då trodde jag att det skulle var det största jag skulle få vara med om, men i fredags fick jag och mina kollegor spela för ett fullsatt Coop arena. Det hade jag aldrig vågat drömma om när jag började spela hockey som sexåring. Det finns en urkraft i Norrbotten kring damidrott som vi ska vara stolta över, säger Johanna Fällman.

Idrottsledarstipendiet på 30 000 kronor gick till Eva-Stina Johansson, som verkar inom basket på både nationell nivå och lokalt genom engagemang i BK Höken. Hon brinner för att idrott ska finnas tillgänglig för vartenda barn i hela Norrbotten.

– Tusen tack för att det finns möjlighet att söka det här stipendiet. När jag hör kulturstipendiaterna berätta om vad de gör så känner jag att det är precis samma sak som jag gör. Ibland får jag frågan om varför jag gör det här, helt ideellt. Det är ett samhällsintresse och ett driv som alla vi som står här i dag har, säger Eva-Stina Johansson.

Duon fick stipendierna med de här motiveringarna: 

Johanna Fällman, ishockey, Luleå Hockey /MSSK:
Med ett intresse för skridskor som väcktes redan på dagis tog Johanna Fällman tidigt sina första steg mot en internationell hockeykarriär. Efter en skridskoskola började hon spela hockey med Notviken i kommunserien, då och genom ungdomsåren som ensam tjej tillsammans med killar. Idag, 22 år senare, är hon en stjärnspelare som har haft en given plats i Svenska Ishockeylandslaget Damkronorna sedan 2008. Hon har deltagit i både VM och OS, är en tung profil i landslaget och har tagit två SM-guld med Luleå Hockey/MSSK. 2018 fick Johanna stolt ta emot utmärkelsen Årets Luleåbo, framröstad av allmänheten. Hon är en förebild som valt att stå upp för att kvinnliga ishockeyspelares status ska uppvärderas. Det handlar om att få genuin respekt för sin profession och hennes medverkan i dokumentärfilmen Underdogs är en del av den resan.

Eva-Stina Johansson, basketledare, Luleå:
En eldsjäl med hjärtat på rätta stället är en beskrivning som passar bra in på basketledaren Eva-Stina Johansson. Hon är idag verksam på alla nivåer inom basketsportens organisation - vice ordförande i Svenska Basketbollförbundet, ledamot i Norrbottens Basketbollförbund och engagerad i BK Höken där hon genom åren varit allt från aktiv spelare till ledare och styrelseledamot. Hon brinner för att driva utvecklingen framåt och arbetar för att idrottsrörelsen ska förändras i takt med tiden. Som ett led i det har hon medverkat till att starta upp motionsbasket där man har kul och tränar utan att delta i traditionellt seriespel. Hon har också initierat ett utvecklingsarbete i styrelsen som ska göra uppdraget attraktivare genom ett moderniserat arbetssätt. Eftersom hon gillar att få unga att växa som ledare är hon mentor för ungdomar som är i början av sin ledarbana. Eva-Stina visar tydligt att hon står bakom den svenska idrottsrörelsens tanke om att erbjuda idrott för alla hela livet.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss