Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: MATHILDA AHLBERG

Samsyn Norrbotten - unikt avtal ska minska dragkampen om barnen

2018-12-18 15:45

Många tvingas välja idrott alldeles för tidigt. I Norrbotten har nu innebandy, fotboll, handboll, ishockey och basket gått samman för att ge barn och unga förutsättning att hålla på med flera idrotter längre upp i åldrarna.
  • Uppdaterad: 14 DEC 2018 11:16

De fem stora lagidrotterna vill undvika att någon ska tvingas till tidig specialisering. Man har enats om att samordna idrotternas tävlingssäsonger och tagit fram riktlinjer som ska göra det lätt att prioritera när idrottsaktiviteter krockar för barn och unga upp till och med 15 år.

- Samsyn Norrbotten är ett historiskt avtal som har skrivits under i samförstånd av ordförandena i Norrbottens Innebandyförbund, Norrbottens Fotbollförbund, Norrbottens Handbollförbund, Norrbottens Ishockeyförbund och Norrbottens Basketbollförbund. Idrotterna har med barnens bästa i centrum träffats vi ett flertal tillfällen för att mejsla fram hur de tillsammans med föreningar, ledare och föräldrar ska agera framöver, säger Leif Nordström, ordförande i Norrbottens Idrottsförbund.

Det historiska Samsynsavtalet skrivs under

Forskning ligger bakom riktlinjerna i Samsyn Norrbotten
Idrotterna har fått stöd av Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i processen att ta fram ett gemensamt förhållningssätt och tydliga riktlinjer. Besluten har grundats på aktuell forskning som visar att barn vinner mycket på att inte behöva välja idrott tidigt. Att hålla på med flera olika sporter under uppväxten ger en varierad ”rörelsebank”, nåt som gynnar barnets utveckling och det fortsatta idrottandet. Det ger också längre idrottskarriärer, mindre risk att drabbas av skador, bättre självförtroende och en större känsla av självbestämmande.  Tvärt emot vad många verkar tro finns det heller inget samband mellan att vara bäst vid 14-15 års ålder och att nå eliten som vuxen.

Samsyn Norrbotten ska minska stressen
Idrotterna har definierat sina hög- och lågsäsonger för att minska dragkampen om barnen. Genom att planera tävlingsverksamheten utifrån det ska förbund och föreningar i möjligaste mån undvika att matcher, cuper och träningar inom samma åldersgrupp kolliderar.

Aktiva ska inte behöva känna stress över att missa träningar när det krockar. De fem förbunden har gjort en prioriteringsordning av olika nivåer av tävlingsverksamhet, så att det ska bli enklare för barn och unga att välja om olika sporters aktiviteter trots allt sammanfaller. Ledarna ska i första hand inte påverka barnens val.  Det är den aktiva som själv ska få välja. Men om de söker stöd ska ledaren, oavsett idrott, uppmuntra att delta i aktivitet efter den prioritering som gäller i Samsyn Norrbotten – alltså inte försöka få barnen att välja ledarens egen idrott.

Hur är känslan nu när avtalet är påskrivet?
- Äntligen, det känns jättebra! Men det är nu jobbet börjar – vi måste få ut riktlinjerna till alla ledare i hela rörelsen. Det är en kultur som måste förändras. I längden är jag övertygad om att det är rätt väg att gå. Barn ska inte tvingas välja idrott och forskning visar att ju längre barn kan hålla på desto bättre är det för deras utveckling, säger en påtagligt glad Conny Björnfot, ordförande i Norrbottens Innebandyförbund.

Nöjd är också Norrbottens Idrottsförbunds ordförande.

- Den svenska idrottsrörelsen vill att så många som möjligt ska idrotta så länge som möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt. Samsyn Norrbotten bidrar till det och även till idrottsrörelsens gemensamma beslut att all barn- och ungdomsidrott ska utgå från ett barnrättsperspektiv där individen sätts i centrum, säger Leif Nordström.

- Allt för många barn lämnar idrotten redan i 11-års ålder. Att idrotterna samarbetar över gränserna för att vända trenden är toppen!

Lyssna på ett reportage om Samsyn Norrbotten i SR Radio Norrbotten:

Läs mer om Samsyn Norrbotten och riktlinjerna i detalj

Kontaktuppgifter till förbundens ordförande:

Norrbottens Basketbollförbund
Kjell Englund
This is a mailto link

Norrbottens Fotbollförbund
Robert Lindström
070-5258282
This is a mailto link

Norrbottens Handbollförbund
Tor Bonna
This is a mailto link

Norrbottens Innebandyförbund
Conny Björnfot
073-814 60 03
This is a mailto link

Norrbottens Ishockeyförbund
Michael Persson
070-523 53 28
This is a mailto link

 

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Jakob Boudin

Idrottskonsulent
Ansvarig barn- och ungdomsfrågor
070-686 83 66 
jakob.boudin@ sisuidrottsutbildarna.se

Kontaktperson distrikt

Michael Fleuron

Idrottskonsulent/
Idrottslyftssamordnare
070-651 16 78

This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss