Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Alla måste lira utifrån barnens spelregler

2018-01-29 14:34

I dag släpps Barnens spelregler, som tagits fram av Riksidrottsförbundet och Bris. Det är en bok med sju regler som fungerar som stöd till både barn och idrottsledare och vänder sig till alla, vem de än är och oavsett vilken idrott de ägnar sig åt.
  • Uppdaterad: 2018-01-29 14:40

Sju idrottsstjärnor från lika många idrotter delar med sig av sina egna erfarenheter kring varsitt ämne. Musse Hasselvall, jujitsu, Johanna Ojala, längdskidor, Stefan Holm, höjdhopp, Linnéa Claeson, handboll, Anders Eriksson, enduro, Noha Berhan, basket, Peder Fredricson, ridsport.

-Det är ett jättebra initiativ. Materialet ska göra det lättare att prata om de svåra frågorna i föreningen, hur vi tillsammans skapar en trygg idrott där vi alltid har barnens rättigheter i åtanke, säger Jakob Boudin, ansvarig för barn- och ungdomsfrågor på Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

-Barnens spelregler en bra förstärkning av det skyddsnät som vi nu bygger upp inom idrotten. Även om de flesta som idrottar mår bra är det viktigt att vi ser till att ingen far illa. I min roll ingår att ge stöd till föreningar så att det inte uppstår problem med till exempel toppning eller andra slags kränkningar, säger Jakob och konstatera att allt fler vänder sig till honom för stöd, råd och hjälp.

Trygg idrott handlar också om att barn har rätt till information och verktyg så att de känner sig trygga med vart de kan vända sig, och att det finns vuxna som lyssnar när något känns fel.

Barnens spelregler är:
1. Alla barn är lika mycket värda och ska behandlas med respekt.
2. Alla barn har rätt att träna och utvecklas på sina villkor.
3. Alla barn har rätt till stöttande vuxna.
4. Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp.
5. Inget barn ska bli utsatt för våld.
6. Inget barn får bli utsatt för mobbning eller trakasserier.
7. Alla barn har rätt att känna sig delaktig i sin förening

Varje dag, året runt går 145 000 barn i Sverige till träningen eller tävlingen för att få uppleva koncentrationen, utmaningen, gemenskapen och glädjen. Undersökningar visar att 93 procent av alla barn tycker att det är bra eller mycket bra gemenskap i laget eller träningsgruppen och 96 procent av alla barn tycker det är ganska eller mycket roligt med sin idrott. Alla barn har också rätt att vara med och påverka hur saker och ting går till. Barnens spelregler ska bidra till en trygg idrott där alla barn längtar till sin idrott.

Här kan du läsa mer:
www.barnensspelregler.com

Kontakta BRIS:
Barn som känner att något inte går rätt till i sin idrottsförening kan alltid kontakta Bris på chatt, mejl eller telefonnummer 116111 och vara anonyma.

Stödlinje för idrottsledare:
Bris har i samverkan med RF inrättat en stödlinje för idrottsledare Telefonnummer till stödlinjen hos Bris är 077-44 000 42

Kontakta Norrbottens Idrottsförbunds barn- och ungdomsansvarige:
Kontaktuppgifter till Jakob Boudin hittar du uppe i boxen till höger.

Läs också: "Jakob står på barnens sida"

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Jakob Boudin

Idrottskonsulent
Ansvarig barn- och ungdomsfrågor
070-686 83 66 
jakob.boudin@ sisuidrottsutbildarna.se

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss