Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Ismail Shayan

Arcushallen bubblade av idrottsglädje

2018-09-23 22:20

1500 Luleåbor vallfärdade till Idrottens dag för att prova på idrotter. 24 idrottsföreningar visade upp sin verksamhet och lockade till rörelse.
  • Uppdaterad: 23 SEP 2018 22:20

Här hittar du bilder från Idrottens dag i Luleå

Idrottens dag ska inspirera fler att idrotta hela livet. Stillasittande är idag ett stort problem i västvärlden. Bara en bråkdel av barn, unga och vuxna i dagens Sverige rör på sig tillräckligt mycket.

- Det har varit en av de roligaste sportdagarna i mitt liv, sade Lukas Bergstedt, 9 år, från Sunderbyn som bland annat provade på sportskytte, bågskytte, kanotpolo och rullstolsslalom.

Att Idrottens dag är en bra kontaktyta för idrottsföreningarna och Luleåborna gick inte att ta miste på.

- Jag har fått se idrotter jag inte visste fanns. Jag tycker att det ska vara Idrottens dag snart igen, säger Lukas entusiastiskt.

Lukas, 9 år, gillade Idrottens dag

Kändistätt rörelsebingo
Ett rörelsebingo uppmuntrade alla att testa på idrotter. För många var det första gången de provade på HEMA, konståkning, lacrosse, rollerderby, cheerleading, käpphästhoppning, karate, styrkelyft och andra mer eller mindre kända idrotter. På basketplanen väntade spelare ur BC Luleås elitlag och i vimlet syntes Ingela Lundbäck, Luleås landslagsstjärna i parapingis. Konståkningsesset Alexander Majorov tog hand om de som ville prova på en piruett.  Riksidrottsförbundets specialdesignade motorikbana som utmanade hela kroppen var också populär.

Stor och liten basketstjärna

En idrottsrörelse i förändring
Idrottsrörelsen är just nu inne i en stor förändringsresa där målet är att fler ska känna sig välkomna till idrottsföreningarna och fler ska idrotta hela livet. Idrottens dag ska ge utvecklingstankarna luft under vingarna.

- Vi arbetar för att förändra synen på träning och tävling. Slopade serietabeller, minskade spelytor och möjligheten att träna utan att tävla är några exempel på insatser som görs för att fler ska vilja vara med och dessutom idrotta längre upp i åldrarna, säger Jakob Boudin, ansvarig för barn- och ungdomsfrågor på Norrbottens Idrottsförbund.

- Svenska fotbollsförbundets satsning på gåfotboll på små planer med sarg är exempel på nytänkande. Idrottsföreningar som vågar ta steget, kliva ut ur boxen och anamma nya idéer har goda möjligheter att locka till sig nya utövare, säger Jakob och betonar att förändringarna baseras på kunskap, erfarenhet och forskning.

Jakob Boudin

Men hur ska då framtidens idrottsrörelse se ut?
-  Ingen har hela svaret på frågan även om arbetet pågår inom nästan alla idrottsförbund. Saker som tillgänglighet och flexibilitet, jämställdhet och mer åldersanpassad träning är några fokusområden. Tillsammans formar vi en välkomnande, nyfiken och modig idrottsrörelse där vi fokuserar på glädje och utveckling, berättar Jakob.

Prova på inför framtiden
19-åriga gymnasten och idrottsledaren Linnea Åberg från Älvsbyn kom till Arcushallen lockad av möjligheten att prova på.

- Den dag gymnastikkarriären är över behöver jag hitta något annat att göra, förklarar Linnea när hon summerar ett lyckat besök på Idrottens dag.

Nationellt evenemang på tre orter i länet
Idrottens dag är ett nationellt evenemang som arrangeras på 31 platser i landet. Nu var turen kommen till Luleå efter att turnén besökt Kiruna och Övertorneå tidigare i veckan.

Arrangemangen stöds av Folkspel och ingår som en del i European Week of Sport som syftar på att få människor i EU att röra på sig mer. I Norrbotten arrangeras Idrottens dag av Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i samverkan med kommunerna och idrottsföreningarna.

Föreningar och samarbetspartners i Luleå
Norrbottens Idrottsförbund vill rikta ett stort tack till våra lokala samarbetspartners Luleå Kommun, Fritidsbanken, Luleå Lokaltrafik (som bjöd på gratis resor till Arcushallen) och Norrbottens Media. Och sist men inte minst alla våra fantastiska idrottsföreningar som gjorde dagen till en glädje- och rörelsefylld dag;

Frost Hema Idrottsförening, Luleå SK, Luleå Bågskyttesällskap, Luleå Brottarklubb, Antnäs Shotokan, Luleå Curlingklubb, Luleå Ridklubb, Luleå Allmänna Konståkningsförening, Luleå Ju-jutsuklubb, Luleå Konståkningsklubb, Lulegymnasterna, Parasport Norrbotten, Luleå Kanotpoloförening Isbrytarna, Luleå Basketcentrum, Luleå Sportskytteklubb, STIL Lacrosse, Luleå Rollerderby, Luleå Tennisklubb, OK Renen, Luleå Bouleklubb, Arctic Cheer Avalanches – ACA, BC Luleå, Luleå Atletklubb och Sunderby SK

 

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss