Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Många ville prova på idrotter i Kiruna

2018-09-21 09:38

Det var full fart när 1300 Kirunabor kom till Sporthallen för att testa ett 15-tal idrottsföreningars aktiviteter. Överallt syntes rosiga, svettiga och glada barn med benen fulla av spring, precis som det ska vara på Idrottens dag.
  • Uppdaterad: 21 SEP 2018 09:38

Bilder från Idrottens dag på Facebook (öppnas i nytt fönster)

Fler ska lockas till livslångt idrottande
- Tanken med Idrottens dag är att inspirera till rörelseglädje och ett livslångt idrottande. Vi vill matcha ihop människor och föreningar. Alla ska ha en chans att hitta en aktivitet som känns lustfylld och utvecklande, säger Annemari Johansson på Norrbottens Idrottsförbund.

Rullstolsbana, flugbindning, hinderbana, boxning, käpphästhoppning, karate och fotboll var några av aktiviteterna som föreningarna i Kiruna visade upp. Låg- och mellanstadieskolor besökte Idrottens dag under skoltid och på kvällen var det allmänhetens tur.

Tummen upp för Idrottens dag
Molly Boqvist och Oliver Svennemyr som går på Högalidskolan var nöjda med besöket. De svarade glatt och entusiastiskt när SR Norrbotten P4 intervjuade dem om vad de tyckte om Idrottens dag.

- Jag tycker det är helt fantastiskt. Vi har fått prova på bordtennis och bågskytte, sa Oliver som annars gillar att hoppa studsmatta, kasta pil och lära sig att göra konster på fritiden.

Klasskompisen Molly Boqvist stämmer in och hinner slänga några ord innan de rusar vidare till nya spännande aktiviteter.

- Det är roligt att man få testa på olika sporter som man inte har gjort förr. Jag brukar spela fotboll, handboll och åka snowboard och vara ute i skogen. Det är roligt att röra på sig.

På väg mot framtidens idrott
Idrottens dag ska också utmana den traditionella bilden av idrott. Det pågår ett arbete i idrottsrörelsen för att se över hur verksamheten kan utvecklas så att den tilltalar fler.

- I dag ser vi en tydlig dropout vid 11 år, sedan blir det färre och färre som är aktiva. Det gäller att bygga en idrottsverksamhet efter barnens förutsättningar och förhindra elithets och tidig utslagning. Alla ska få plats i idrottsrörelsen och den gemenskap idrottsföreningarna erbjuder, säger Annemari Johansson.

Här hittar du radioreportaget från Idrottens dag i Kiruna

Nationellt evenemang på tre orter i länet
Idrottens dag är ett nationellt evenemang som arrangeras på 31 platser i landet, varav Kiruna, Övertorneå och Luleå ligger i Norrbotten. Arrangemangen ingår som en del i European Week of Sport som syftar på att få människor i EU att röra på sig mer.

I Norrbotten arrangeras Idrottens dag av Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i samverkan med kommunerna och idrottsföreningarna.

Vill din förening idéarbeta kring hur ni tar ett steg närmare framtidens idrott - kontakta våra idrottskonsulenter för stöd.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss