Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: JONATHAN N€CKSTRAND

Man såg inte min näsa och hudfärg längre

2018-11-12 14:17

Orientalisk musik strömmar ut ur högtalarna och på filmduken syns starka bilder som visar människor på flykt. Stämningen går att ta på i rummet när Charbel Gabro inleder föreläsningen som ska ge inspiration till integration.
  • Uppdaterad: 12 NOV 2018 14:17

Charbel GabroMånga kom för att lyssna till Charbel Gabro när han besökte Piteå, Gällivare och Kiruna för att dela med sig av sin livsresa till idrottsledare och ortsbor. Han pratade om mångfald och kulturkrockar som kan uppstå när någon ska anpassa sig till det nya samhället, men även hos de personer som möter nyanlända, bland annat idrottsföreningarna.

Inledningen är både kraftfull och känslosam. Det är knäpptyst i salen och alla lyssnar andäktigt till Charbel som med inlevelse beskriver flyktingars virrvarr av känslor.

- Tack Sverige, du har varit väldigt generös. Du tog emot mig. Jag är flykting. Jag kom hit med en kropp som darrade och ett ansikte som knappt kan le. Och min själ den vägrade följa med. Den står kvar där på kullarna och snyftar och undrar var jag är. Och här är jag i Sverige och ska försöka börja mitt liv...

Vi passade på att intervjua Charbel en stund före föreläsningen i Gällivare för att ta reda på hur han ser på idrotten som en möjlighet till integration och vilka medskick han har till idrottsföreningarna i Norrbotten.

- Idrotten och föreningslivet är en av de bästa barriärbrytarna. När jag blev med i ett lag såg man inte min hårfärg, min näsa och min hudfärg, säger Charbel som har fotboll som en av livets stora passioner och har spelat både på elit- och amatörnivå.

- Välkomnas man som nyanländ in i en förening får man lära sig hur föreningslivet är organiserat. Det är ett bra sätt att komma närmare det svenska systemet och förstå hur allt fungerar i samhället.

Vilka är de viktigaste källorna till missförstånd och kulturkrockar?
- Språket är en källa till många missförstånd, men även fördomar. Hur tänker du om kvinnor som bär sjal och hur ser en sån som jag på en kvinna utan sjal? Fördomar finns båda vägarna, säger Charbel och menar att fördomar skapar barriärer som hindar människor att mötas över gränser.

- Var nyfiken och våga finnas i ett sammanhang där du får lära känna någon du har en fördom mot. Jag är från mellanöstern och vi har många fördomar mot afrikaner. Nu jobbar jag med en afrikan och därigenom har många av mina fördomar försvunnit, men inte alla. Det är en process som tar tid.

Vilka fyra råd vill du ge till en idrottsförening?
1. Välj in personer med annan etnisk bakgrund i styrelsen och låt dem få verklig makt att vara med och påverka. Låt inte valet bara bli något som görs för syns skull, något man bockar av på en lista.

2. Skapa inte segregerade invandrarlag utan integrera alla etniska bakgrunder i ordinarie lag och träningsgrupper, trots att det kan vara jobbigt med språkförbistringar i början.

3. Våga lyfta upp frågor som är känsliga. Våga ställa krav. Personer med annan etnisk bakgrund är vana vid krav hemifrån. Blir verksamheten för kravlös ökar risken att någon spårar ur. Var tydlig med vad som gäller här!

4. Tänk större än idrott, se till verklighet före och efter idrottsaktiviteten. Ge tips om hur man söker jobb och se även kopplingen till situationen i skolan.

Lyssna till ett reportage i SR Norrbotten från föreläsningen i Kiruna (startar 190 min in i sändningen).

Charbel Gabro och deltagarnaHur skulle det kännas att lämna allting bakom dig, allt som betyder något.
Charble Gabro låter deltagarna föreställa sig känslorna att sitta i en flyktingbåt.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss