Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: JOHAN BERNSTR…M

Norrbotten pilotdistrikt i Riksidrottsförbundets samarbete med Locker Room Talk

2018-02-07 10:57

Tillsammans för jämställdhet och schyssta attityder - nu ska föreningar få ytterligare stöd i arbetet med jämställd, trygg och inkluderande idrott. Locker Room Talk kommer att utbilda flera unga utbildare som ska besöka idrottsföreningar i länet och träffa killar i åldrarna 10 till 14 år. Träffarna är en serie samtal under cirka 20 minuter åt gången om jämställdhet och machokultur.
  • Uppdaterad: 2018-02-07 11:23

Åtta av landets 19 distrikt kommer inledningsvis att samverka med Locker Room Talk. Det är Norrbotten, Västerbotten, Örebro, Stockholm, Västra Götaland, Östergötland, Småland och Skåne.

- Vi är förväntansfulla och vill komma igång med samarbetet så fort som möjligt. Det är ett nytt grepp att unga killar möter andra unga killar i arbetet med att påverka attityder och skapa medvetenhet om språkbruk, värderingar och agerande, säger Jakob Boudin, sakkunnig i barn- och ungdomsfrågor på Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

- Vårt första steg blir nu att hitta duktiga ungdomar som kan utbildas till att vara Locker Room-ambassadörer. Dessa ska  sedan genomföra träffar ute i omklädningsrummen på idrottsarenorna. Vi tar gärna emot tips på lämpliga personer.

Samarbetet med Locker Room Talk är en del av det intensifierade jämställdhetsarbete som beslutades vid Riksidrottsmötet i maj 2017. Samtidigt som utbildningar äger rum följer forskare med för att följa metoden för att se hur väl angreppssättet faller ut.

– Nu tar vi stafettpinnen efter #metoo vidare och det känns därför viktigt att vara en del av idrottsrörelsen. Vi tror att vi tillsammans med Riksidrottsförbundet och arbetet i distrikten kan förändra idrotten på riktigt, säger Shanga Aziz, Locker Room Talk.

Locker Room Talk-metoden är en del i den utbildningssatsning Riksidrottsförbundet gör i linje med idrottens förändringsarbete, Strategi 2025. Riksidrottsförbundet genomför även utbildningen 5 steg mot en jämställd och inkluderande idrott riktat till personal och ledare inom idrotten.

- För att åstadkomma verklig förändring på jämställdhetsområdet behöver vi jobba på många olika sätt och med många olika målgrupper. Vi behöver ha på oss jämställdhetsglasögonen i allt vi gör, från förbundsnivå och förutsättningar för landslag och elit, till föreningsnivå och hur vi pratar om och med varandra och agerar i stort och smått. Locker Room- satsningen känns verkligen både nytänkande och spännande, säger Jakob Boudin, jublande glad över att Norrbotten valts ut som ett pilotprojekt.

Här kan du läsa mer om Locker Room Talk

Till idrottens utbildningswebb Inkluderande idrott

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Jakob Boudin

Idrottskonsulent
Ansvarig barn- och ungdomsfrågor
070-686 83 66 
jakob.boudin@ sisuidrottsutbildarna.se

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss