Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Nu ska det bli lättare att anmäla missförhållanden inom idrotten

2018-11-21 15:47

Riksidrottsförbundet har inrättat en nationell visselblåsartjänst och en idrottsombudsman för att skapa ökad trygghet för barn och ungdomar inom idrotten.
  • Uppdaterad: 21 NOV 2018 15:47

Något annat än nolltolerans mot alla former av våld, trakasserier och övergrepp är otänkbart, säger Jakob Boudin som sedan några år jobbar som sakkunnig i barn- och ungdomsfrågor på Norrbottens Idrottsförbund.

Idrottsombudsmannen är tänkt att stötta och ge råd i ärenden där misstankar finns om agerande som bryter mot idrottens värdegrund. En uppgift som även Jakob Boudin i Norrbotten har.

- Vi får in några ärenden per månad som jag försöker lösa tillsammans med inblandade parter. 70% av fallen handlar om att barn riskerar att fara illa kopplat till beslut som rör träning och tävling, säger Jakob men räknar också upp mobbing, trakasserier, våld och sexuella övergrepp.

Den nationella visselblåsartjänsten ska göra det ännu enklare att anmäla missförhållanden.

- Om du har en magkänsla att något inte står rätt till kring ett barn ska du höra av dig. Det finns ett skyddsnät. Utöver Idrottsombudsmannen har till exempel BRIS en stödtelefon för ledare, där du kan få tips på hur du ska agera, berättar Jakob.

 - Det är dags för vuxna att steppa upp nu och ta ansvar för att barn och ungas idrottande blir 100 % tryggt. Deras väl och ve måste alltid stå i första rummet, avslutar Jakob.

Här hittar du kontaktuppgifter till BRIS stödlinje, idrottsombudsmannen, länk till visselblåsartjänsten m.m

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Jakob Boudin

Idrottskonsulent
Ansvarig barn- och ungdomsfrågor
070-686 83 66 
jakob.boudin@ sisuidrottsutbildarna.se

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss