Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Annemari Johansson Frv: Kurt Nilsson, Dundretbuggarna, Petra Mörtsjö,Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna, Roger Hamstig, Gällivare Kommun och Johanna Tolerud, OK Sarven

Strategiturnén på besök i Gällivare

2018-06-12 23:18

Många föreningar var nyfikna och ville veta mer om idrottens strategiarbete och diskutera vad det innebär för föreningarna på orten.
  • Skapad: 12 JUN 2018 23:18

Gruppdiskussioner under strategiträffen i Gällivare

Sporthallen i Malmberget var välfylld när Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i samarbete med Gällivare kommun bjöd in till träff. Behovet att prata om den förändring som pågår i idrottsrörelsen är stort.

- Vi vill att så många som möjligt ska följa med på resan mot framtidens idrott! Människors sätt att leva har förändrats och tack vare forskning vet vi mer om hälsa och träning idag än någonsin. Idrotten måste hänga med i utvecklingen och har därför enats om att vi behöver genomgå stora förändringar, säger Petra Mörtsjö, idrottskonsulenten som ledde träffen där fakta och statistik mixades med gruppdiskussioner.

- Tillsammans har den svenska idrottsrörelsen identifierat fem prioriterade områden som utgör en bas för förändring när vi formar framtidens idrott - en idrott som är nyfiken, mer välkomnande och fokuserar på utveckling så att fler blir motiverade att idrotta hela livet, säger Petra entusiastiskt. Hon har jobbat länge inom idrottsrörelsen och tycker sig se att kraften och viljan att åstadkomma något nytt är större än någonsin.

En ny syn på träning och tävling

En av utvecklingsresorna handlar om att förändra synen på träning och tävling. Idrottens kärnlogik har länge varit att den är resultatinriktad och tränings- och tävlingsintensiv. Idag försöker idrottsrörelsen bredda perspektivet. Man ser att flexibla verksamheter växer där individen själv kan välja ambitionsnivå, träningsmängd och träningstider. Studier visar att 26 % av ungdomarna tycker att det är helt oviktigt att tävla.

- Idrottsföreningarna börjar sakta men säkert se värdet av breddverksamhet. Det är inte längre självklart att alla vill tävla. Just nu tas det en hel del spännande initiativ. Till exempel har Bergnäsets AIK startat motionsgrupper i fotboll för både män och kvinnor. För att vara med behövs ingen som helst förkunskap och vi tränar bara en gång i veckan, säger Petra Mörtsjö som  själv brukar vara med och lira trots att hon inte har en egen fotbollsbakgrund och nyss fyllt 50.

En annan utmaning är att avdramatisera tävlandet och resultatjakten och istället lyfta andra parametrar som stimulerar till utveckling. Linda Lagnestig från Gällivare SK ger ett exempel från friidrottens värld.

- Istället för att fokusera på resultat kan de aktiva jaga personliga rekord. Då uppmuntrar vi den personliga utvecklingen och ser till prestationen istället, något hon menar har varit uppskattat bland barnen och stärker självförtroendet.

Idrott för alla åldrar

Det finns många sätt för föreningarna att bredda verksamheten och välkomna fler menar Petra Mörtsjö.

- Idag driver Riksidrottsförbundet frågan om att staten borde satsa på ett aktivitetsstöd för åldersgruppen 65+. Det skulle innebära stora hälsovinster om äldre i större utsträckning hittar till idrottsaktiviteter där de förutom gemenskap får både fysisk och motorisk träning, något som är jätteviktigt när kroppen blir äldre. 23 % av norrbottningarna är 65 år och äldre så det är en stor andel vi pratar om.

- Vi välkomnar alla initiativ som gör att fler kan vara med. Gåfotboll är en nyutvecklad aktivitet som passar alla åldersgrupper och vi vet att en sådan träningsgrupp är på väg att startas upp i Piteå.

Turné för att inspirera

Träffen i Gällivare ingår i en turné där flertalet kommuner i länet får besök för att inspirera föreningarna att hänga på en spännande utvecklingsresa.

- Från kommunens sida är den här typen av träffar väldigt viktiga. Vi vill ha en bra dialog med föreningarna. Det finns ett gemensamt intresse i att vi har ett fungerande och rikt föreningsliv i Gällivare. Vi är båda beroende av varandra - kommunen av föreningarna och föreningarna av kommunen. V behöver ha ett bra samspel där vi strävar mot samma mål, säger Roger Hamstig från Gällivare Kommun Fritid.

Läs mer om vad strategi 2025 innebär.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss