Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Luleå anordnar Sveriges första Bra-mat-säkrade idrottsarrangemang

2019-01-17 14:00

I samband med att Luleå City Basket på lördag anordnar Easy basket cup lanseras det nya konceptet ”Bra-mat-säkra din förening”. Det är utvecklat i samarbete mellan Norrbottens Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna Norrbotten och Region Norrbotten.
  • Skapad: 17 JAN 2019 14:00

Att Bra-mat-säkra sin förening handlar om att bidra till en medvetnare och hälsosammare matkultur. Det innebär bland annat ett anpassat utbud i kafeterian vid arrangemang, vattenstationer och ett minimerat utbud, eller inget alls, av läsk och godis.

– Små åtgärder kan göra stor skillnad. Vi vill på ett enkelt sätt, utan pekpinnar, inspirera föreningarna att erbjuda ett nyttigt sortiment som tilltalar. Genom att sänka priset på hälsosamma alternativ och exponera dem tydligt underlättar vi för både barn och föräldrar att göra val som är bra för ork och hälsa, säger Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef på Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Luleå City Basket är först ut med att arrangera ett Bra-mat-säkrat arrangemang då de anordnar en Easy basket cup för nio flicklag på lördag den 19 januari.

– Det här initiativet ligger helt i linje med det arbete Region Norrbottens bedriver inom folkhälsa, bland annat genom årligen återkommande kampanjer kring frukt och grönt, mjölk och läsk samt tobak. Kostvarnor grundläggs tidigt och därför satsar vi på att öka kunskapen hos barn, ungdomar och deras föräldrar hur rätt mat kan bidra till att de är fulladdade med bra energi hela dagen, säger Annika Nordstrand, chef för Region Norrbottens folkhälsocentrum.

I samband med att Bra-mat-säkra din förening nu lanseras i Norrbotten drar Region Norrbotten, Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna också igång en informationskampanj i sociala medier med filmen Ladda bra mat, där idrottsprofilerna Anna Barthold och Karl Fabricius medverkar. Syftet med filmen är att diskutera våra matvanor och ge tips om vad barn och ungdomar kan laddas med för att orka med träning och match.

– Det är otroligt viktigt med kosten, säger Anna Barthold i filmen.

Så här Bra-matsäkrar du din förening eller ditt arrangemang.

Region Norrbottens kampanj "Ät dig pigg och glad"

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Sara Lindfors

Idrottskonsulent/
Ansvarig antidoping och folkhälsa
Projektledare FaR
070-686 81 19
This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss