Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Nya samordnare för Easy Going Activities

2019-02-08 19:20

Linda och Mohamed – där har ni duon som tagit över samordningen av Easy Going Activities, projektet som har till uppgift att anordna idrottsaktiviteter på asylboenden för personer över 18 år. De har tagit över stafettpinnen från Niklas Grau och Stina Klasson som bytt tjänster internt och numera arbetar som idrottskonsulenter med fokus på utbildning.
  • Skapad: 08 FEB 2019 19:20

Linda Olofsson är veterinären som kommit underfund med att hon hellre arbetar med människor. Hon har av ett djupt samhällsengagemang och undervisar sedan några år tillbaka asylsökande och nyanlända i svenska på frivillig basis.

- Jag och min syster lärde känna några asylsökande. De hade tråkigt och satt och väntade på sina beslut och ville gärna lära sig svenska, så vi startade Lets go swedish, en ideell förening som lär ut svenska och samhällskunskap till människor från hela världen.

Linda kan beskrivas vara av den uthålliga sorten, något som kan komma väl till pass i den här typen av projekt som kräver både uppfinningsrikedom och förmågan att aldrig ge upp. Hon springer gärna långa lopp, har gjort en svensk klassiker och kan också tänka sig en sväng på gymmet eller en tur på hästryggen.

Mohamed Ahmed har nyss kommit hem från Bandy-VM där han representerade det Somaliska bandylandslaget. 2010 kom han till Sverige och Borlänge tillsammans med sin mamma och sex syskon för att återförenas med pappan som flytt från ett kaotiskt Somalia. Han säger att han är tacksam att han snabbt kom i kontakt med föreningslivet som på många sätt var en dörröppnare in i samhället. Vid sidan av halvtidsarbetet på Norrbottens Idrottsförbund studerar han internationell ekonomi på Luleå Tekniska Universitet

- Första tiden i Sverige var det blandade känslor, allting var så nytt. Vi bodde nio personer i en trea och behövde skaffa nya vänner, anpassa oss till en ny kultur och nya normer, säger Mohamed och berättar att det Somaliska bandylandslaget han nu representera är en effekt det integrationsarbete som Borlänge bandy drog igång och som han lyckligtvis kom i kontakt med som nyanländ.

Linda och Mohamed uttrycker en önskan om att de asylsökande ska få en bättre tid i väntan på beslut.

- Genom att röra på sig mår man bättre psykiskt, det är roligt och så får man umgås med andra människor. Det är bra att få förståelse för att det är bra att röra på sig.

Projektet Easy Going Activities ska underlätta för de asylsökande på många plan, både för stunden men också som en förberedelse inför ett eventuellt kommande liv i Sverige.

- Det är en möjlighet att i god tid får lära sig om hur föreningslivet i Sverige fungerar. Vi vill också fånga upp individer och utbilda dem till ledare, säger Mohamed.

Kontakta Mohamed.

Kontakta Linda.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss