Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Glädje och rörelse med Minidolphins familjegympa


Tre glada barn med mycket spring i benen möter mig i Linghallen i Norrköping. De är med i Minidolphins familjegympa, där barn mellan två och fem år och deras föräldrar träffas för att hoppa, skutta, kravla, springa, dansa och förstås spela lite boll också. 

Minidolphins familjegympa startades för tre år sedan inom ramen för Norrköping Dolphins ungdomsverksamhet av Leila Mengüç Lindquist, en engagerad ledare i Dolphins med ett långt förflutet inom basketen på elitnivå i Stockholm och i USA.  Numera bor Leila och maken Mikael i Norrköping med sina två barn Jordan, 5 år och Enya, 3 år.

Gruppen består av 20 barn som träffas en gång i veckan. Tanken med Minidolphins familjegympa är inte primärt att barnen ska lära sig spela basket, utan det finns fler syften. För Leila är det viktigt att barnen genom lek, variation och glädje får lära sig kroppskontroll, något som är en förutsättning för att på sikt lättare kunna hantera sig själva och bollen.

bild på pojke som kastar upp en boll i luften

- När jag tränade basket som ung hade jag en tränare som lade mycket fokus på en varierande träning och kroppskontroll, berättar Leila. Det var både roligt och nyttigt, kroppskontroll är en förutsättning för att man ska kunna hantera en boll också. Det får man inte genom att bara göra övningar med bollen. Det handlar om att träna allsidigt och att utmana sig själv just på den nivå man befinner sig. Att få träna kroppskontroll i tidig ålder har man nytta av oavsett vilken idrott man väljer senare i livet.

När Leila själv fick barn saknade hon en verksamhet där just den här allsidigheten fanns, särskilt för yngre barn. Hon upplevde att man i en tidig ålder behövde välja inriktning och idrott och att det fanns en risk för att barnen blev specialiserade alldeles för tidigt. Så hon drog igång Minidolphins familjegympa som ett komplement till den ungdomsverksamhet som redan fanns i Norrköping Dolphins.  Minidolphins familjegympa är ett koncept där föräldrar är lika delaktiga som barnen och där barnen framför allt tränar motorik och kroppskontroll i övningar som anpassas utifrån individen.

En vanlig träning börjar med uppvärmning där barnen får hämta ett aktivitetskort. På kortet finns bilder där seriefigurer visar hur man till exempel ska springa och sparka på rumpan eller ligga på rygg och lyfta magen mot taket. När man gjort det som står på ett kort byter man kort med kompisen.  Det är också en genomtänkt idé med Minidolphins familjegympa, att lära sig att interagera med sina kompisar på ett naturligt sätt.

Sedan fortsätter träningen med en hinderbana som är anpassad så att alla, oavsett ålder eller förutsättningar, kan testa alla stationer. Om man tycker det är svårt att gå balansgång själv finns det alltid en förälders hand att hålla i, vill man inte hoppa från en hög bom kan man hoppa från en lite lägre. Barnen klättrar, hoppar, kryper och kravlar och springer. Hinderbanan är väldigt genomtänkt ur ett motoriskt perspektiv, här får barnen träna hela kroppen i olika typer av rörelser.

Träningen avslutas ofta med lite bollek, där man till exempel får träna på att passa, stoppa bollen med olika kroppsdelar och skjuta. 

- Det är väldigt viktigt att alla barnen får känna att de lyckas, oavsett vilken nivå de är på, säger Leila. Därför anpassar vi alltid hinderbanan och andra övningar utifrån individen. Om jag håller i en rockring som de ska kasta bollen i så kan jag höja, sänka eller flytta på den så att alla prickar. En sådan enkel grej stärker barnens självkänsla och gör att de vågar utmana sig själva hela tiden.

Att barnen trivs med Minidolphins familjegympa råder det inget tvivel om.  Idel glada miner, just idag är Enyas favorit att hänga i ringarna och repen, Melvin gillar uppvärmningen och Jordan ser extra glad ut när bollarna kommer fram. Melvins pappa som är med idag, är också väldigt nöjd med konceptet.

- Den här typen av träning passar Melvin perfekt. Han behöver träna på sin motorik och här får han göra det i sin egen takt, säger Samuel Lerström. Vi har varit med i en termin och bara på den här tiden har Melvin utvecklats mycket. Han vågar testa nya saker och han har roligt hela tiden, det är det viktigaste.  Sedan är det väldigt givande för oss föräldrar också, den här timmen tillsammans med Melvin är mycket värdefull.

Leila återkommer gärna till vikten av att träna motorik och kroppskontroll. Men minst lika viktig är glädjen och gemenskapen i gruppen.

- Jag vill att barnens första idrottsupplevelse under basketens namn ska bli positiv. Därför jobbar vi mycket med att skapa gemenskap och att alla ska få känna att de lyckas, säger Leila.  Om de sedan väljer att gå vidare med basket eller andra idrotter spelar inte så stor roll. Den här typen av träning ger dem fysiska förutsättningar, ett självförtroende och förhoppningsvis en lust att fortsätta idrotta länge. 

Gruppbild på ledare och barn

Uppdaterad: 02 FEB 2018 12:04 Skribent: Marie-Louise Elebring
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss