Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Samsyn Östergötland


Den 2 oktober skrev Östergötlands Fotbollförbund, Östergötlands Innebandyförbund, Östergötlands Ishockeyförbund, Mellansvenska Handbollförbundet och Bandyförbundet Distrikt Mellansverige under ett samsynsavtal som ska göra det lättare för barn att utöva flera idrotter samtidigt och inte tvingas välja i för tidig ålder. Avtalet innebär bland annat att alla parter ska träffas för att skapa en gemensam tävlings- och aktivitetskalender.

I dagens idrottsklimat kan det ibland vara svårt för barn och ungdomar att ägna sig åt flera idrotter samtidigt. Det kan också vara svårt för föreningar att få ihop lag eftersom idrotterna konkurrerar om spelare redan i tidig ålder. Rädslan över att komma efter kan sätta press på barn och ungdomar så att de får svårt att välja och därför slutar i en av idrotterna eller i värsta fall båda. Detta trots att en allsidig och varierande träning har många fördelar. Forskning visar bland annat att barn och ungdomar som utövar olika idrotter utvecklas mer fysiologiskt och löper mindre risk att bli skadade.

För att underlätta för barn- och ungdomar att få vara med i flera idrotter har ett antal specialdistriktsförbund i Östergötland och Mellansverige bildat Samsyn Östergötland, för barns och ungdomars rätt att utöva flera idrotter samtidigt och inte behöva välja i tidig ålder. Utgångspunkten är att barn- och ungdomsidrott ska bedrivas utifrån barns och ungdomars perspektiv utifrån idrottens värdegrund och riktlinjer för barn- och ungdomsidrott. Östergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna är samordnare i Samsyn Östergötland.

För mer information kontakta:

Bandyförbundet Distrikt Mellansverige
Leif Arvidsson, 073-020 19 45, This is a mailto link

Mellansvenska Handbollförbundet
Hans Furuheim, 073-938 21 31, This is a mailto link

Östergötlands Fotbollförbund
Dan Elofsson, 010-476 50 62, This is a mailto link
Carro Phalén, 010-476 50 64, This is a mailto link

Östergötlands Innebandyförbund
Johan Råsbrink, 010-476 50 70, This is a mailto link

Östergötlands Ishockeyförbund
Pehter Linge, 010- 476 50 75, This is a mailto link

Östergötlands Idrottsförbund
Lollo Bladh, koordinator Samsyn Östergötland, 010-476 50 23, This is a mailto link

Länk till avtalet (pdf)

Uppdaterad: 02 FEB 2018 12:04 Skribent: Anneli Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss