Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Vi vill berätta...

06 JUN 2018 20:59
Himlen är oskyldigt blå. Solen lyser stark. Det är sådär varmt och vattnet skimrar och det är maj. Och det är Folksam Ledarcamp, årgång 2018.
  • Uppdaterad: 06 JUN 2018 21:06

Eller hade vi frågat Janne Gunnarsson som inleder vår camp är nog himlen egentligen turkos. Ett av hans klassiska uttryck i sitt sätt att prata värdskap. Ett förhållningssätt - konsten att välkomna alla, alltid. Ledarna ler, ett förtjust mummel hörs i den välfyllda trevliga salen där vi sitter på Kungsörstorp i Kungsör. Platsen är perfekt och varje person som finns här inne är här för att prata ledarskap under en hel helg.

För den här helgen är tillägnad idrottsledare mellan 18–25 år från olika idrotter i Västmanlands, Södermanlands, Örebros och Östergötlands län. Allt finansieras via försäkringsbolaget Folksam och vi på idrottsförbunden i vartdera distriktet har fått äran och antagit den angenäma utmaningen att sätta samman ett program som ska spegla idrottens Strategi 2025 - den att (fortsätta) göra svensk idrott till världens bästa.

Vi vill berätta för dig om våra lagkaptener, de unga ledare som medverkat under tidigare camps sätt att tackla rollen som just kaptener. Hur de ser alla närvarande, hur de hittar på otaliga uppdrag såsom beachparty vid vattnet i ottan, middagsspex, hejarramsor och länsflaggor. Vi skulle vilja skriva mer om Jannes sätt att sätta den varma tonen och vänskapliga känslan på hela helgen med sin föreläsning. Och känslan av att sitta i gräset på morgonen och lyssna till Yamina Enedahl när hon läser från sin bok ”Under ytan” och sedan fortsätter prata om vikten av mod och mål i sal. Sist och inte minst -  Kungsörstorps egna värdskap, maten, rummen, badtunnan, sjön, om hur de möter oss vid bilar och bussar.

bild på ledare som formar ett hjärta


Vi skulle vilja att du också fick vara intill Tommy Söderbergs sinneslugna person. Att just du fick varmprata en stund med honom om ditt och datt och höra hans varma skratt. Hur Madeleine Hasselwander från Folksam får stående applåder för campen, och för powerbankgåvan. Vi önskar att du kunde höra Maria, Hanna och Christopher från Awake Projects sjunga under det hjärtgripande sparkliga #idrotthjärtakulturinslaget ”I’m purple bitch”. En teaterpjäs där viljan att alltid få vara sig själv brottas med samhällets könsnormer.

Vi skulle vilja beskriva hur Ida Högback från Brottsofferjouren berör med sin föreläsning om att skapa trygga idrottsmiljöer där fler kan, måste, agera mera mot brott inom idrotten. Att även du fick smittas av Anneli Östbergs peppiga föredrag som fullständigt bubblar av idrottskärlek. Om hur det kändes när Södermanland återigen kniper den prestigefyllda vandringspokalen i den interna traditionsenliga ickeprestigefyllda(?) distriktstävlingen (vi tackar för god camp, solhatten av). Eller känna kraften när alla i publiken diskuterar möjligheter och utmaningar kopplat till strategi 2025 i ett nära soffsamtal med våra kaptener som gäst.

Men mest av allt önskar vi att du som inte var där fick höra deltagarnas nyfikna, kloka tankar och frågor. Skratten. Applåderna. De som ekat under hela helgen. Gemenskapen. Glädjen. Skäl till att de flesta av oss faktiskt håller på med idrott. Fick bevittna de vänskapsband som knutits mellan människor, idrott hjärta idrott. Och hur vi minsann sett att en hand slank in i någon annans - en möjlig kärlekshistoria tro?Bild på ledare som sitter vid en sjö och lyssnar på en föreläsning

Nu kanske du vill veta vad dessa nyckelpersoner – våra ledare – har tyckt om Folksam ledarcamp.. nedan följer några citat:

 Det här händer inte varje dag, så jag tänkte varför inte testa? Jag har lärt känna massa folk, bra folk. Vi delar alla samma sportintresse. Vi har suttit och pratat och vi kan säga vad vi vill. Kul att testa på olika aktiviteter. Jag fick ju träffa Kungen också – Tommy Söderberg! Och jätteroligt och nyttigt med teatern. Janne var helskön!
Ahmad Charideh, Nora Bollklubb i Örebro

Det har varit kul att lyssna på så många intressanta föreläsningar. Vi har fått en nyttig inblick i flera olika sporter och verksamheter. Vi kan ju lära oss massor av varandra! Allt har varit kul så det bästa är nog helheten, men ändå bra att vi har delats in i lag med helt grymma lagkaptener.
Johanna Rapp, Skogslottens Ryttarförening i Östergötland

Jag tycker att det har varit väldigt inspirerande. Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv, hur människor fungerar och hur jag ska bemöta dem. Det där med att kommunicera på bästa sätt och hjälpa dem att bli bättre människor. 
- Alva Jentzen, Södertälje Basketbollklubb i Södermanland

Jag tycker det var intressant ur mitt eget perspektiv. Mycket kan jag applicera direkt på mig själv och förverkliga rakt in i verksamheten där jag är aktiv. Det har varit en kul och givande helg som fler skulle behöva åka på.
- Gabriel Andersson, Knäppmora AIK i Västmanland

Med det en framtidstro och hopp om en idrott som verkligen vill välkomna alla alltid. Om fler camp som denna, med ledare som fortsätter utbilda och bilda sig. Med hopp om en idrott som genomgående är trygg och rolig vid både träning och tävling för både ledare och aktiva. En idrott med idrottsföräldrar som ständigt ser till barnets bästa. En jämställd idrott. En modern idrott och idrottsföreningar som behåller, förändrar, ”förenklar”, engagerar och vågar tänka mer. Med hopp om världens bästa idrott helt enkelt! Allt från en brygga under en himmel (i valfri färg) en varm och på alla sätt magisk helg vid Mälaren i maj, anno 2018.

Läs mer om Folksam Ledarcamp

Helgens program 

Läs mer om Strategi 2025

Hitta ditt distrikt och kontakta oss:

Östergötlands Idrottsförbund

Västmanlands Idrottsförbund

Sörmlandsidrotten 

Örebro läns Idrottsförbund 

Kuriosa: Södermanlands spexramsa som avgjorde (?) distriktstävlingen:

Vi är från Sörmland
Vi är på Ledarcamp
Vi är taggade
Lila och turkosa
Vi diggar Västmanland
Östergötland, Örebro
Ni är så grymma
Fina och magiska
Vi är här tillsammans
Vi har gemenskap
Vi är framtiden
Som inkluderar
Alla, alla, alla
Tillsammans är vi starka

Åhh Ledarcamp!

Text: Sofia, Västmanlands Idrottsförbund

 

Skribent: Marie-Louise Elebring
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss